Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Northvolt gör Skellefteå till inflyttningsort

Northvolt ska bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå. För en norrländsk kommun innebär ett tillskott på upp till 2500 nya arbetstillfällen en gigantisk utvecklingsmöjlighet – men även en utmaning. All arbetskraft kommer inte att kunna tryggas lokalt, och därmed har Skellefteå alla chanser att bli Norrlands starkaste inflyttningsort.

Det gäller att få alla pusselbitar på plats inför Northvolts antågande. Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman är upprymd över den stundande etableringen, men är också väl medveten om att det kommer att innebära nya utmaningar för Skellefteå som nu behöver bygga fler bostäder, utöka utbudet av skolor och förskolor, samt i allmänhet stärka samhällskontraktet i snabbare takt än tidigare.
– Det är bråda tider på kommunhuset, intygar Lorents Burman. Samtidigt är en etablering av den här storleken en riktigt bra push för att trygga ett långsiktigt hållbart samhällskontrakt med ökade skatteintäkter. Något som är mycket välkommet i en glesbygdskommun.

En spelare att räkna med
Fabriken ska börja byggas någon gång efter sommaren, enligt planen. Redan under byggtiden blir det fråga om ökad sysselsättning för lokala företag som ska förbereda marken och utföra själva bygget. Utöver fabrikens direkta arbetstillfällen kommer det även att skapas nya jobb i anslutning till den.
– Jag kan utan överdrift säga att den nya batterifabriken på något sätt berör varenda skelleftebo, fortsätter Lorents Burman. Det talas mycket om etableringen, som är en av våra absolut största genom tiderna, efter Boliden AB.
Många är förhoppningsfulla för att få jobb där såklart, och andra ser fram emot att få bli underleverantörer. Detta är verkligen en fantastisk utvecklingsmöjlighet.
– I år går SM-veckan i Skellefteå i mars månad, vilket blir ytterligare en fjäder i hatten för kommunen. Skellefteå kan visa framfötterna nu, vi är en spelare att räkna med i nationell såväl som internationell konkurrens, konstaterar Lorents Burman som avslutning.