Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Nu erbjuds hundutbildning i Ingelstad

Ingelstadgymnasiet utanför Växjö är ett naturbruksgymnasium för elever som är intresserade av djur och natur. Nu finns även hundutbildning med i utbudet – en utbildning som skolan tror mycket på.

Vill man utveckla sina intressen och kunskaper inom djur, natur, miljö och teknik så är Ingelstadgymnasiet det naturliga valet. Skolan erbjuder idag utbildningar inom djurvård, hund, djursjukvård, häst och ridsport, lantbruk, entreprenad och naturvetenskap.
– Alla utbildningarna ger yrkesexamen och de som önskar kan också få grundläggande högskolebehörighet. De som vill satsa på mer avancerade studier kan läsa naturvetenskaplig profil, vilket ger fantastiska kunskaper och möjligheter då det innebär teoretiska studier på hög nivå kombinerat med yrkesexamen, säger skolans rektor Malena Richardson.

En bransch som ökar
Det senaste tillskottet hos Ingelstadgymnasiet är hundutbildning.
– Arbetsmarknaden på hundsidan är en bransch som ökar allt mer. Hundsporten växer starkt och vi kommer att få behov av fler hundpensionat och hunddagis eftersom det har kommit en ny lagstiftning om hur länge en hund får vara ensam hemma, säger Caroline Hellgren, lärare i hundkurser.
Den första klassen inom hundutbildning består av sju elever, varav fyra går den naturvetenskapliga profilen och tre går renodlad hundutbildning.
Om eleverna har en egen hund kan de ta med sig den till skolan och ha den i utbildningen, men det går också bra att låna en hund av skolans personal
– Eleverna kan efter utbildningen arbeta som hundinstruktör och hundskötare. Det finns också mycket mer, till exempel siktar några av våra elever på att bli hundförare inom vaktbolag, polis och militär medan andra satsar på en karriär inom agilityn, som är en av Sveriges största hundsporter. Eleverna kan också vidareutbilda sig till att utbilda och arbeta med blindhundar och terapihundar, berättar Caroline Hellgren.

Utbildad personal och ny anläggning
Personalen i hundutbildning är gediget utbildad och har många års erfarenhet av branschen.
Caroline Hellgren är högskoleutbildad inom djurens beteende, hundinstruktör och problemhundskonsult och har arbetat med problemhundar i många år. Mia Jansson är etolog, hundinstruktör, viltspårsinstruktör och utbildad på problemutredning. Catja Paulsson är hundinstruktör, agility-, freestyle- och rallylydnadsinstruktör. Hon brinner för hundsporten.
– Innan vi startade hundutbildningen byggde vi om ett helt parkområde till en hundpark. Där finns ett modernt hundstall med hundrum och stora hundgårdar i direkt anslutning, berättar Malena Richardsson.
I hundstallet finns också ett trim/vårdrum och i hundparken finns hägn där elever med sina hundar kan träna uppletande, spår och sök. Hundparken är unik i sitt slag och ska utvecklas ännu mer.

En skola som inspirerar
– Ingelstadgymnasiet är en annorlunda skola som inspirerar många elever. Vi har självklart teoretiska studier, men eleverna sitter inte i skolbänken fem dagar i veckan. Det är mycket praktiska inslag oavsett vilken utbildning eleven går. Vi har en fantastisk utbildningsmiljö och många skapar starka vänskapsband under de tre år de går här, säger Malena Richardson.
Ingelstadgymnasiet har cirka 200 elever och cirka 150 bor på skolans internat.
Arbetsmarknaden är god för dem som går yrkesutbildning på gymnasiet.
– Många har jobb och vet vad de ska göra redan när de står på studenttrappan, säger Malena Richardson.