Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Nu har det vänt uppåt för BSM

BSM i Borlänge är ett starkt namn i stålbranschen.
När familjeföretaget bytte ägare 2016 startade en ny era.
– Jag visste att det fanns potential när jag tog över, säger ägaren Tom Teneberg.

1972 startade Jan-Olov Bergqvist företaget BSM Bergqvist Svets och Mek AB i Borlänge. I början var uppdraget att svetsa minigolf-banor men med tiden växte företaget som idag har 63 anställda och en omsättning på 90 miljoner kronor om året.
2014 kom Tom Teneberg in som extern vd och i mars 2016 köpte han ut ägaren Jan-Olov Bergqvist som då gick i pension efter 44 år.
Teneberg kommer närmast från Hallbyggarna i Falun där han var vd i tio år, och han har en lång bakgrund inom näringslivsbranschen.

Finns potential
Han kom till BSM i ett läge då företaget hade haft en del tunga år. Men nu har det vänt och 2016 förväntas det bli ett litet plusresultat.- för första gången på många år.
– Hade jag inte trott på företaget så hade jag inte gett mig in det här. Men jag såg att det fanns potential att utveckla verksamheten och det har jag försökt göra efter bästa förmåga, säger Tom Teneberg.
BSM i Borlänge jobbar med stål. Svetsning, skärning och skärande bearbetning är några av arbetsmomenten. Man konstruerar, bearbetar och monterar stålkonstruktioner till stål-, papper-, kraft-, bygg och gruvindustrin. Till exempel så monteras Atlas Copcos gruvmaskiner i lokalerna i Borlänge.
– Vi har all den kompetens inom mekanik, hydraulik och elektronik som behövs för att kunna göra den typen av jobb, säger Tom Teneberg.

Publika jobb
Även de så kallade publika jobben är viktiga för BSM. Några av de större jobben som BSM ägnat sig åt i höst färdigställandet av Södertäljebron, Fortums värmeverk i Stockholm och Bristaverken i Märsta. Dessutom har man byggt en 41 meter lång rörbrygga till Norge.
– Södertäljebron gjorde vi klar på två veckor och visst ger det oss god reklam, men även det långsiktiga arbetet är viktigt, konstaterar Tom Teneberg.

Tuff konkurrens
Under de närmaste åren kommer marknaden inte att växa i någon högre utsträckning, enligt Teneberg men han hoppas ändå på en volymökning.
– Målet är att kunna omsätta 110-120 miljoner inom ett par år. Vi konkurrerar med betydligt billigare arbetskraft från framförallt Baltikum, men då gäller det för oss att fortsatt göra ett bra jobb så att kunderna ska välja oss.
Tom Teneberg tror på den lokala marknaden i Dalarna men BSM har även blickat utanför landskapet och gör jobb i Stockholm och Mälardalsområdet.