Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Ny banbrytande metod förser läkemedel med exakt adress

För drygt 150 år sedan uppfanns injektionssprutan. Tidigare hade man varit begränsad till att tillföra läkemedel oralt samt genom att smörja direkt på huden. Med injektionssprutan möjliggjordes en snabbare upptagning av substansen, och snart insåg man dessutom att samma läkemedel fick en annan effekt vid injektion. Double Bond Pharmaceutical tar nu nästa steg i utvecklingen genom att förse injektionsläkemedel med en exakt adress.

Forskaren Igor Lokot, vd och grundare av Uppsalaföretaget Double Bond Pharmaceutical, har länge sökt efter ett mer effektivt sätt att tillföra läkemedel där de behövs och gör nytta. Att kunna förse injektionsläkemedel med en adress så att de enbart verkar där det är önskvärt har tidigare setts som en utopi, men med en ny bioteknologisk metod är det möjligt.

Tar banbrytande steg
Double Bonds framsteg utgör utan tvekan ett banbrytande steg inom läkemedelsbranschen.
– Det vi söker åstadkomma är revolutionerande och vi försöker dessutom göra det på ett så enkelt men samtidigt effektfullt sätt som möjligt. Substansen finns redan, det vi gör är att bygga om dess grundstenar så att läkemedlet passar för injektion och dessutom förses med en tydlig adress, förklarar Igor Lokot.
Läkemedel mot cancer är huvudfokus men ambitionen är att göra teknologin tillgänglig för alla patientgrupper. Double Bonds teknologi är nu redo för klinisk prövning och man hoppas på att kunna påbörja arbetet under första kvartalet 2016.
– Vi har oerhört mycket i pipelinen. Aktuellt just nu är kliniska prövningar av två cancerläkemedel samt ett mot lunginflammation. Det finns dock betydligt fler som kan bli aktuella framöver med samma plattform, avslöjar Igor.

Helt nya vägar för behandling
Med injektionsbaserade läkemedel öppnas helt nya vägar för effektivare behandling. Om man dessutom kan skräddarsy läkemedel med specifika adresser – exempelvis lungorna om patienten har lunginflammation, så kan mycket stora framsteg göras inom sjukvården. Det blir ett steg närmare drömmen om personalised medicine, med enorma fördelar för både patienter och samhället som följd.
– Vi har väldigt mycket att tillföra och söker aktivt samarbeta med både stora och små läkemedelsbolag världen över. Som nytt utvecklingsbolag har vi redan efter drygt ett års verksamhet gjort stora framsteg. Vi är en handfull erfarna läkemedelsutvecklare som nu ser mycket positivt på framtiden när vi tar steget från forskning till klinik, säger Igor Lokot med en påtaglig stolthet i rösten.

Kan nå marknaden inom några år
Om allt går enligt plan kan ett nytt läkemedel mot levercancer finnas på marknaden inom cirka tre år. Eftersom Double Bond redan fått läkemedlet klassat som ODD, Orphan Drug Designation, kommer lanseringstiden att kortas. Annars kan det ta uppemot tio – femton år för nya läkemedel att nå marknaden.
– Eftersom det inte finns någon effektiv behandling mot levercancer på marknaden så är behovet stort. Vi har nu en unik möjlighet att utveckla ett mycket effektivt läkemedel som inom enbart några år kan finnas ute på klinikerna. Parallellt med det utvecklar vi andra läkemedel inom områden med likvärdigt behov.
Igor Lokot tror på en stark utveckling inom Double Bond Pharmaceutical framöver, speciellt om man kan hitta en samarbetspartner som är intresserad av att utveckla nya injektionsläkemedel inom komplexa sjukdomsområden.