Tis 9 aug / År 40 / Nr 3 2022

Ny flyglinje mellan Norrköping och Köpenhamn

Norrköping flygplats erbjuder totalt 17 destinationer och ägs sedan 2006 av Norrköpings kommun. Den 16 september i år startades en ny direkt flyglinje mellan Norrköping och Köpenhamn med avgångar varje vardag och en gång på helger. – Jag tycker att flyget fyller en samhällfunktion och ska jämställas med bussar och annan kollektivtrafik, säger Mari Torstensson, vd på Norrköping flygplats.

Norrköping flygplats invigdes 9 september 1934 och är den äldsta civila flygplatsen i Sverige som fortfarande är i drift. Det dröjde dock till 1936 innan den började trafikeras av reguljär passagerartrafik.
Den 15 maj 2006 tog Norrköpings kommun över flygplatsen. Åren före kommunens övertagande minskade antalet passagerare kraftigt, men sedan kommunen tog över har man satsat hårt på att utveckla flyget, vilket har resulterat i att flygtrafiken återhämtat sig starkt och flera nya flygbolag har etablerat sig på flygplatsen.
Flygplatsen trafikeras idag av två flygbolag som flyger reguljärt – Flybe Nordic flyger till Helsingfors i samarbete med Finnair och DAT flyger till Köpenhamn i samarbete med SAS. Därmed kan man komma ut i världen från Norrköping via två stora nav. Det är vad både näringsliv och privatpersoner vill ha.
Utöver den reguljära flyglinjen har Norrköping flygplats också mycket charterflyg, vilket betyder att flygplatsen därmed trafikeras frekvent av flera internationella charterflygbolag.

Ny linje
Det var den danska operatören DAT, Danish Air Transport, som öppnade den nya linjen Norrköping-Köpenhamn i september. Flyglinjen trafikeras två gånger varje vardag samt med en rundtur på helgerna. DAT samarbetar med SAS på flyglinjen, vilket innebär att man kan boka genomgående flygbiljetter från Norrköping och vidare ut i världen med SAS.
Under sommarsäsongen erbjuds chartertrafik till Antalya, Kroatien, Cypern, Azorerna, Rhodos, Kreta, Kos och Mallorca. Vintertid erbjuds chartertrafik till Gran Canaria, Teneriffa, Mexico och Madeira. Norrköping flygplats har även en fraktlinje till New York via Reykjavik.

180 anställda
Med kringverksamheter sysselsätter Norrköping flygplats drygt 180 anställda. På flygplatsen finns också flygrelaterade verksamheter som till exempel Waltair, Kungsairs flygskola, Norrköpings flygklubb och Norrköpings segelflygklubb.
Norrköping flygplats ligger invid E22 och Söderleden som har förbindelse med E4.
– Inför framtiden tror jag på en fortsatt positiv utveckling för Norrköping flygplats. Jag ser också gärna något lågprisbolag från Norrköping, säger Mari Torstensson.