Tor 30 jun / År 40 / Nr 3 2022

Ny linje till Köln ska stärka besöksnäringen i Norrlands inland

Arvidsjaur flygplats har sedan länge fyra etablerade linjer till och från viktiga hubbar i Tyskland, och nu startar en femte. Tanken med att etablera en direktlinje till och från Köln är att i första hand stärka besöksnäringen i Norrlands inland och i andra hand vara ett komplement till det befintliga utbudet för affärsresenärer.

På Arvidsjaur flygplats är verksamheten mer intensiv än vad många tror. Att flyga till Arvidsjaur är ett bra sätt att snabbt ta sig till Norrbottens inland. Historiskt så har det främst varit biltestare som använt sig av de fyra flyglinjerna från Arvidsjaur till Tyskland, men med en femte linje hoppas man på att stärka regionens besöksnäring med en ökad inflygning av tyska turister.

Utvecklar Norrlands inland
Arvidsjaur med kranskommuner är kanske mest kända för sin expansiva testverksamhet inom fordonsnäringen, som drar nytta av Norrlands tillgång till snö, kyla och mörker. Detta genererar en miljardindustri. Men i regionen finns även unika värden i form av orörd natur som kan bjuda på fantastiska upplevelser såsom vandring, forsränning samt jakt och fiske till exempel.
– Vi satsar på en ständig utveckling inom alla områden och bidrar samtidigt till att utveckla Norrlands inland som attraktiv region. Det har varit en mycket intensiv period för oss, som faktiskt varat under flera år och som fortfarande pågår. Det ökar på alla fronter med högre tryck på reguljärflyget, frakten och chartern, säger Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur.

Behöver bygga ut
För att även fortsättningsvis kunna vara en drivkraft för regionen måste flygplatsen återigen byggas ut. Förhoppningsvis kan det hända mycket inom hela flygplatsområdet framöver som kommer att vara av stort intresse för regionen, speciellt för företag som gärna vill etablera sig i anslutning till flygplatsen.
– Vår viktigaste roll idag och i framtiden är att se till att infrastrukturen fungerar och att man enkelt kan ta sig till och från regionen. Det finns många expanderande verksamheter i vår närhet och vi från flygplatsens sida måste kunna möta deras behov och främja för fortsatt tillväxt, understryker Ralf Lundberg.

Mycket på gång
Utöver fler tyska turister som längtar efter norrsken och lugnet i Norrlands inland kommer regionen högst sannolikt att gästas av fler affärsresenärer framöver. Och det är inte bara inom fordonstester man ser en ökning. Regionen rustar inom många områden och ytterligare ett exempel är inom det militära.
– Vi måste bygga ut vår kapacitet för att hantera ett ökat resande, samtidigt som vi ska vara föregångare när det gäller hållbarhet. Det handlar om att knyta ihop vår infrastruktur på ett smart sätt och här kommer det hända mycket spännande saker framöver, lovar Ralf Lundberg.