Mån 2 okt / År 41 / Nr 3 2023

Nya Ållebergsgymnasiet lockar ännu fler elever

Flera nationellt prisade verksamheter samsas på det nybyggda Ållebergsgymnasiet. Skolan vilar på gamla anor, men har i samband med invigningen av den nya huvudbyggnaden som kommunen låtit uppföra fått en rejäl nystart. Visionen Din framtid – Vårt uppdrag har blivit ännu tydligare i samband med de kraftfulla investeringar som gjorts för att skapa en synlig, inspirerande och ljus skola.

Ållebergsgymnasiet stoltserar med många unika verksamheter och inte minst en bredd som tryggar skolans centrala roll i en mindre kommun som Falköping. Kommunen har genom en investering på totalt 154 miljoner kronor skapat ännu bättre förutsättningar för Ållebergsgymnasiet att konkurrera med de större kommunernas utbud.
– Detta är en respons på alla våra önskemål där vi framförallt strävat efter att skapa närhet och synergi mellan de olika verksamheterna på skolan, säger gymnasiechef Torbjörn Karlsson, som också berättar att skolan tidigare var delad med en transportled mellan olika byggnader. Tack vare den nya huvudbyggnaden har kommunen fått ett nytt flaggskepp.

Framstående idrottsgymnasium
Ållebergsgymnasiet är Sveriges enda riksidrottsgymnasium med inriktning mot volleyboll. Sporten är en av världens största tillsammans med basket och fotboll. Så varför har just Falköping varit så lyckosamma när det gäller volleyboll?
– Floby, en mindre ort i Falköpings kommun, gjorde sig mer eller mindre världsberömt genom sitt framgångsrika volleybollslag på 1980-talet. En huvudperson i detta var Lennart Larsson, som senare var med och startade volleybollgymnasiet i Falköping. När Ållebergsgymnasiet så blev riksidrottsgymnasium gjorde kommunen ett antal större investeringar.
Förutom skolans idrottshall har man Frejahallen till förfogande, samt en specialbyggd Beachhall med sand. På mindre än 500 meters avstånd från skolan ligger även friidrottsarenan, en tennisarena, simhall, ishall och två konstgräsplaner. Det är därför ingen tillfällighet att Ållebergsgymnasiet profilerar sig som framstående idrottsgymnasium.

Kommunen satsar på skolan
Torbjörn Karlsson beskriver Ållebergsgymnasiet som en framgångsrik skola där ledorden kunskap, trivsel och kvalitet genomsyrar hela verksamheten.
– Vi har fått den nya skolan invigd i samband med att nästa årskull faktiskt är den minsta på många år. Trots det så har vi sett en ökning i elevantalet. Det betyder att man som elev i större utsträckning har valt Ållebergsgymnasiet framför andra skolor, vilket vi naturligtvis tycker är roligt. Vi anser att kommunens ansvarstagande har gett oss en skola som alla kommuninvånare kan vara stolta över.
Ållebergsgymnasiet har en imponerande bredd med 15 olika program. Bland de unika inriktningarna finns förutom volleyboll exempelvis guldsmedsutbildning inom hantverksprogrammet. Ållebergsgymnasiet är också certifierat Vård- och omsorgs- samt Teknikcollege.
– Ett smalt utbud skulle göra oss mer sårbara, anser Torbjörn Karlsson. Bredden kräver givetvis större resurser, och vi är mycket glada över att kommunen satsar så pass mycket på skolan. Det är en av våra främsta styrkor och avgörande för att vi även i framtiden ska kunna bedriva en attraktiv verksamhet.