Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Nybergs buss i ständig förnyelse

Vi reser allt mer och det verkar också som att vi gärna söker nya typer av upplevelser som tar ett steg bort ifrån den traditionella chartern. Med lite uppfinningsrikedom och driv kan man paketera helt nya upplevelser som baseras på traditionellt omtyckta resmål. Det har Nybergs buss tagit fasta på och vidareutvecklat till unika, omtyckta koncept för en bred målgrupp.

Det började med en skolbuss 1983. Per-Erik Nyberg körde skolbarn i Lidköping i omkring tio år och fick allt fler förfrågningar på beställningstrafik. Att människor tycker om att resa visste han sedan länge, och han såg då möjligheten att skapa en ny typ av resebolag som kan erbjuda upplevelser som större arrangörer lätt missar.
Idag står Nybergs buss för ett stort reseprogram med spännande destinationer över hela Europa. Möjligheten finns även att skräddarsy en helt egen resa där kunden hyr en buss komplett med chaufför samt mervärden i form av kunskap om hur resan blir så smidig som möjligt. Nybergs buss har sedan en tid tillbaka även kommersiell linjetrafik mellan Lidköping och Stockholm.

Ny utbildning
Turistbussföraryrket skiljer sig markant från det man kan vänta sig inom kollektivtrafiken. Förutom att man ska ha en hög medvetenhet om vilka oskrivna regler som gäller på vägarna i andra länder samt kunna navigera på främmande platser måste man även kunna möta turisterna på rätt sätt.
När bussresan är en central del av upplevelsen ställs helt andra krav – men idag finns det ingen utbildning som fokuserar enbart på att framföra turistbussar. Det vill Nybergs buss ändra på och undersöker därför möjligheterna för att få starta en ny yrkeshögskoleutbildning i samarbete med Campus Lidköping.

Skapar nya upplevelser
Näringslivssamarbetet mellan Lidköping och Rockford i USA har funnits i över tio år och under senare år har Nybergs buss hakat på genom att erbjuda skräddarsydda bussresor för amerikaner som vill uppleva Sverige på ett nytt sätt. De får besöka platser runtom i Skaraborgsregionen som större resebolag tenderar att missa.
Samarbetet har blivit så lyckat att Per-Erik nu funderar på att göra en omvänd version och paketera upplevelser för svenska turister i området kring Rockford. Än är inget spikat, men tankarna har redan börjat kretsa kring hur man kan öppna nya möjligheter för fler att få uppleva en del av USA på ett nytt sätt. Det är ett ypperligt exempel på innovationskraften som funnits inom Nybergs buss från allra första början.