Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Nyöppnad restaurang förhöjer upplevelsen kring Mårdseleforsarna

En tur ut i Mårdseleforsarnas naturreservat kan enklast beskrivas som en genuin upplevelse där man som besökare får möjlighet att känna pulsen i Vindelälvens och Västerbottens mest dramatiska forslandskap. Den unika känslan kan numera förgyllas med en samklingande gastronomisk upplevelse i samband med att nya Mårdseleforsens Restaurang och Café slår upp portarna på vid gavel i slutet av maj.

Entreprenörerna Donald Eriksson och Maria Gustafsson gör en djupdykning i Lapplands och Västerbottens rika skafferi i jakt på något alldeles unikt att servera Mårdseleforsarnas besökare. Temat är enkelt och balanserat – det viktigaste är att man kan bidra till att fånga den storslagna naturen runtomkring och förmedla en upplevelse som i sig är väl värd fler besök.
– Det har funnits en servering i lokalerna tidigare, men nu vill vi lyfta verksamheten till en ny nivå med egenutvecklade recept och spännande kombinationer. Målet är att bidra till en rikare upplevelse av den fantastiska naturen här kring Mårdseleforsarna, förklarar Donald, som själv är utbildad kock och som kommer att driva köket under större delen av sommaren tillsammans med yngsta sonen.
För att markera att Mårdseleforsens restaurang symboliserar det naturliga och äkta integreras så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt. Matsedeln kommer att vara flexibel för att passa efterfrågan, några exempel är rensouvasburgare med lingon-crème fraiche och rödingsallad med wasabimajonnäs. Dessutom erbjuds ekologiskt vin och lokalproducerad öl.

Två upplevelsebaserade verksamheter
Parets vidareutveckling av restaurangen vid Mårdseleforsarna är en välplanerad strategi för att skapa en året-runt sysselsättning. Donald och Maria har drivit upplevelseföretaget Aurora Borealis i 22 år, och verksamheten har alltid varit säsongsbetonad med flest aktiviteter under vinterhalvåret.
– Kärnan utgörs av de hundratals draghundar som gör att vi kan erbjuda en av norra Sveriges mest omtyckta och internationellt mest välkända upplevelser: hundspannsturer. Det kompletteras med andra spännande och typiskt norrländska aktiviteter där vissa går att anordna året runt men där tyngdpunkten ligger på vintersäsongen, fortsätter Donald.
Restaurangen kommer att ha öppet från slutet av maj till slutet av augusti, och därefter varje helg i september. Säsongen kan förlängas lite beroende på klimatet. Det utgör ett mycket passande komplement till den upplevelsebaserade verksamheten och restaurangen kommer i sig även att förhöja upplevelsen kring Mårdseleforsarna, som från Aurora Borealis vildmarkscamp ligger cirka fyra mil uppströms längs med Vindelälven.

Skapar fler besöksanledningar
Mårdseleforsarnas naturreservat är välbesökt under hela sommarhalvåret. Området bjuder på en unik naturupplevelse med sina bevarade hängbroar och dramatiska forslandskap. I och med öppnandet av restaurangen vill Donald och Maria bidra till att skapa fler besöksanledningar för naturreservatet.
– Under säsongen är bussturismen betydande i området, och vi kan erbjuda ett attraktivt alternativ på resan genom Västerbotten. Vi har anpassat vårt koncept så att bussresenärerna snabbt kan få sin mat när de kommer fram om man ringer in beställningen någon halvtimme innan. Vi tror att det kan bli något stort av det framöver, och vi har även fler idéer som vi hoppas på att få testa under kommande år, säger Donald som avslutning.