Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Nyrenoverat småhotell förmedlar känsla av tidigt 1900-tal

Leopold Bed & Breakfast är ett av Östersunds mest trivsamma hotell. Samtidigt ett av de mest centrala, beläget på Prästgatan som är en av stadens främsta gågator. Det finns troligtvis inte många andra ställen som kan erbjuda en lika nära upplevelse av Östersunds hjärta och puls som Leopold Bed & Breakfast.

Det finns en lång tradition av att bedriva kommersiellt boende på andra våningen i fastigheten på Prästgatan 26. Huset färdigställdes 1914 och sedan dess har det funnits antingen hotell, vandrarhem eller elevhem här. Man kan säga att det sitter en gästgivartradition i väggarna, och den vill de nya ägarna gärna ta fasta på och förmedla.

Sticker ut från kedjehotellen
Martin och Eva-Carin Sahlberg tog över verksamheten så sent som vintern 2018, och har sedan dess arbetat med att återskapa den genuina känslan och upplevelsen som går att förnimma från tidigt 1900-tal.
– Vi har renoverat och återskapat den gamla känslan, och vi har hela tiden satsat på att skapa något personligt med anläggningen. Målet är att sticka ut från till exempel kedjehotellen och på det sättet har vi även skapat något nytt i Östersund – samtidigt som vi tar fasta på tradition och gamla anor, förklarar Martin Sahlberg.
Leopold Bed & Breakfast har bara sju rum, vilket bidrar till att göra hela stället mer personligt. Genom att dessutom köpa in möbler, porslin och annan inredning på auktion förstärker ägarna den efterlängtade känslan av att befinna sig i en tidig 1900-talsmiljö. Ett undantag är sängarna som är nyinköpta, moderna kontinentalsängar med hög komfort.

Har ökat med 75 procent
Affärsresenärer som vill ha ett lite mer personligt hotell och som anser att priset är viktigt samt helgresenärer som vill bo mitt i Östersund med gångavstånd till allt är typiska målgrupper för Leopold Bed & Breakfast.
– Vi har lyckats skapa det där personliga och annorlunda som vi eftersträvade från början. På ett år lyckades vi öka beläggningen och omsättningen med 75 procent, och vi fortsätter på den vägen. Nu börjar vi även få en del stamgäster vilket känns extra roligt, påtalar Martin.
Utöver de sju rummen med egen tv finns även en lounge för alla som vill sitta i en mysig miljö på kvällarna och umgås. Fritt wifi finns på hela anläggningen.
– Vi fortsätter arbetet med att förfina rummen och miljön. Vi byter ut möbler och konst när det dyker upp något fint på auktion som passar i vår omgivning. Vi kommer framöver även att erbjuda cyklar till våra gäster som vill uppleva staden på ett hållbart sätt, avslutar Martin Sahlberg med.