Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Nytt koncept binder samman mässor på Elmia

Fyra industrimässor blir en. 10-13 maj 2016 kommer Elmia för första gången att arrangera fyra stora industrimässor under samma tak. – Ett helt rätt koncept, tycker Peter Scott, kommersiell chef på Elmia.

Det handlar om mässorna Elmia Automation, Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Svets och Fogningsteknik samt Elmia Plåt.
500 utställare och kanske uppemot 10 000 besökare kommer till Jönköping mellan den 10 och 13 maj nästa år.
2012 arrangerade Elmia mässorna för Automation och Svets och Fogningsteknik, men nu tar man över mässan för Verktygsmaskiner från Stockholm, och mässan för Plåt som arrangerades i Göteborg 2013.

En attraktiv miljö för affärer
Till stor del handlar mässorna om att utveckla svensk industris globala konkurrensförmåga genom investeringar i modern produktionsteknik.
-. Tillverkningsindustrin är en ryggrad och synergin mellan de olika mässorna kan vara ett sätt att skapa dynamik och få den svenska industrin att bli globalt konkurrenskraftig, säger Peter Scott och fortsätter:
– Vi har skapat ett industrikluster som vi hoppas ska bli en komplett och attraktiv miljö om du vill göra affärer…
Verktygsmässan är redan fullbokad och Automationsmässan har redan dubbelt så många utställare klara som senast.
Parallellt med mässorna pågår seminarier och konferenser som ska bidra till att skapa förhöjd kunskap och som ska få folk att träffas inom de olika branschorganisationerna.

Centralt läge i landet
Peter Scott tycker att Elmias geografiska läge är idealiskt för att arrangera rikstäckande mässor. 40 000 kvm yta finns på Rosenlundsfältet i Jönköping som egentligen är en liten udde av Vättern.
– Vi når åtta miljoner människor inom tre timmar. Man kan åka bil över dagen till Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi brukar säga att Jönköping är närmast för flest, säger han och fortsätter:
– Vi har märkt en trend att folk vill vara väldigt effektiva och uppleva så mycket som möjligt under sin vistelse här. Att gå på konferens och sedan gå på krogen och rulla hatt har blivit mindre viktigt.
Redan 1958 hölls den första mässan i området – och då var allting utomhus. Det så kallade Rikslantbruksmötet hölls på Rosenlundsfältet som ligger mittemellan västgötaslätten och östgötaslätten och inte heller så långt från Skåne.

Ett ledande mässföretag
1961 gick Jönköpings stad in i verksamheten och äger i dag 82 procent av Elmia. Sedan starten i början av 60-talet dess har Lantbruksmötet knoppats av till flera mässor och idag 54 år senare är Elmia ett av Nordens ledande företag inom mässor och event.
Bland annat arrangeras Elmia subcontractor som är en av världens största mässor för underleverantörer inom industrin. 1 200 utställare från 30 länder kommer till Jönköping mellan 10-13 november i år.
– Husvagnsmässan är en annan stor sak för oss. 20 procent av den totala försäljningen av husbilar och husvagnar i Sverige görs under mässan och 10 000 personer campar i området, säger Peter Scott.