Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Nytt kongresshus har satt fart på besöksnäringen

Karlstad CCC (Congress Culture Center) firade fem år den 20 januari.
Sedan starten har kongresshuset varit värd för mer än 2.500 möten samt 200 publika evenemang och lockat 900.000 kommersiella besökare.
– Det har gjort mycket för stans attraktionsvärde, konstaterar Visit Karlstads vd Mattias Nord.
 
Visit Karlstad bildades 2009 med uppdraget att göra Karlstad till en populär mötesstad och sköta den operativa driften av det planerade kongresshuset – Karlstad CCC.
Visit Karlstad som också driver Karlstad Convention Bureau och Mötesbyrån ägs till 49 procent av Karlstad kommun och till 51 procent av olika företag.
2009-2010 började Visit Karlstad förbereda uppstarten av ett nytt kongresshus och den 20 januari 2011 invigdes Karlstad CCC.
Sedan dess har 2.500 möten och 250 publika arrangemang hållits där och som totalt lockat 900.000 besökare.
– Två av de största evenemangen har varit kirurgveckan och Moderaternas Sverigemöte 2013. Det är evenemang som gjort avtryck under de här första fem åren. Vid moderaternas möte var det 1.800 personer här, berättar Mattias Nord.

En stor variation av möten
Flera politiska partier har valt att arrangera sina möten på Karlstad CCC men även inom medicinska möten har kongresshallen varit flitigt anlitad. Förutom kirurgveckan så har det bland annat hållits konferenser för barnläkare samt inom demens och röntgen.
Wermlandsoperan håller sex av sina föreställningar på Karlstad CCC varje år. Här har hållits både nyårskonsert med Schönbrunns Slottsfilharmoniker och barnteaterföreställningar som Snövit och Pippi Långstrump.
Vin och Deli-mässan är mycket populär och lockar 5.500 besökare varje år. 2012 avgjordes Sveriges första fullängdsmatch i proffsboxning sedan förbudet för proffsmatcher 1969. Det var Frida Wallberg som försvarade mästartiteln i lättvikt i boxningsgalan som fick namnet “Night of the Champions”.

Centrum för Svenska rallyt
Karlstad CCC är också headquarter för Svenska Rallyt, VM-rallyt som körs på vintervägar i Värmland och Dalarna. I samband med det arrangeras också Rally Sweden Business week med föredrag och evenemang runt själva rallyt.
Ett annat evenemang handlar om tjänsteinnovation och tjänsteforskning inom offentlig sektor som görs i samarbete med Karlstad Universitet, Landstinget i Värmland och Karlstad kommun.
Fem år har nu gått sedan tillkomsten av ett nytt kongresscenter i Karlstad och Mattias Nord kan se tillbaka på händelserika år.
– Karlstad CCC står för ett modernt och framtida Karlstad. Det har bidragit till att göra Karlstad till en attraktivare stad att bo i, jobba i och resa till för att uppleva saker, säger han och fortsätter:
– Om det kommer 650 barnläkare till stan så finns det chansen att locka nån att stanna kvar och jobba här. Och det gäller även studenter, föreläsare och forskare. Men då måste vi fortsätta att ha en attraktionskraft, ett drag här i stan.