Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Nytt läge för Landskrona

Nu är det snart åtta år sedan man fattade en rad stora beslut i Landskrona för att få fart på byggandet och tillväxten i staden. Redan i dag ser man konkreta resultat på de satsningar som gjorts – och framtiden ser ljusare ut än någonsin.

När Johan Nilsson började som planchef i Landskrona 2011, fanns knappt en enda privat aktör som stod redo att investera i stadens bostadsprojekt. I dag ser bilden helt annorlunda ut.
– Vi får in mängder med intresseanmälningar från såväl stora drakar som små entreprenörer, berättar han. Det är en enorm skillnad jämfört med hur det sett ut tidigare.

Utöver den tydliga politiska viljan menar Johan Nilsson att det medvetna inkluderingsarbetet till stor del ligger till grund för attitydförändringarna från byggbranschen.
– Vi har fokuserat väldigt mycket på samverkan och flexibilitet, säger han. Byggherrarna inkluderas ovanligt tidigt i processen, vilket har varit väldigt uppskattat.
Själva startmotorn i det nya förhållningssättet var Borstahusen som ligger knappt hundra meter från strandkanten. Här växer nu 1 100 bostäder i varierat utförande fram; radhus, parhus, villor och lägenheter.
– Att skapa en helhet med hög livskvalitet har varit fokus för utvecklingen av Borstahusen. Här byggs varierat boende i fantastisk miljö med närhet till rekreation, matbutik, företagspark, småbåtshamn och restauranger, säger Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef i Landskrona stad.

Intresset för bostäderna är stort. Radhusområdet Tegelbyn sålde exempelvis slut på 28 timmar när det lades ut till försäljning i juni i år. I Borstahusen har Internationella engelska skolan nyligen öppnat, och klasserna var fulla från start.
– För många av dem som har köpt eller tecknat sig för bostad i Borstahusen har läget vid havet, i en stad, med närhet till flygplatser och universitet och inte minst Engelska Skolans etablering påverkat när de valt att bosätta sig just här, säger Anna Classon.
Den övergripande ambitionen är att göra Landskrona till en hållbar och självständig stad, där man har ett nära samarbete med näringslivet. Den senaste satsningen är köpet av ett markområde nära Norra Borstahusen, inklusive en slottsliknande byggnad som i framtiden ska rymma en modern företagspark.
– Landskrona är inne i en spännande fas. Nu gör vi satsningar på företagsmiljöer som lockar kunskapsintensiva tjänstenäringar.  Vi har redan i dag ett stort nyföretagande, en stark högteknologisk industri och ett unikt geografiskt läge som allt fler företag börjar upptäcka, avslutar Anna Classon.