Tis 9 aug / År 40 / Nr 3 2022

Nytt landmärke för Örnsköldsvik

Örnsköldsvik får ett nytt landmärke med det arkitektritade och konstnärsinspirerade nybygget av bostadsrätter mitt i centrum som nu uppförs. Huset, som kallas Ting1, är unikt i sitt slag genom att man låtit bevara det gamla Tingshuset och istället byggt på den befintliga fastigheten eller rättare sagt inuti dess atrium. I framtiden kommer huset med största säkerhet att bli en av Norrlands mest kända byggnationer.

Arkitekten Gert Wingårdh har ritat det nya bostadshuset som med sina dramatiska färger, hämtade ur konstnären Bengt Lindströms sameinspirerade verk, lyser upp centrala Örnsköldsvik. Ursprungsidén kläcktes av Nicklas Nyberg, vd på Nybergs Fastigheter AB. Tillsammans med Torsten Kai-Larsen presenterade Nyberg sin idé för Gert Wingårdh som därefter fick upp intresset för Örnsköldsvik och de möjligheter som eventuellt dolde sig här.
– Gert Wingårdh ville spinna vidare på den konstnärliga och norrländska prägeln & vidareutvecklade ursprungsidén radikalt, där husets åtta kulörer representerar hela stadens färger. Allt smälter ihop med ett mycket gott resultat, tillsammans har vi verkligen lyckats skapa något unikt för Örnsköldsvik och regionen. Det är helt enkelt en spektakulär byggnad av modern karaktär, konstaterar Nicklas Nyberg.

Ny form av boende
Huset består av 51 bostadsrätter och 76 balkonger. Varannan lägenhet har alltså mer än en balkong, vilket också är unikt i Örnsköldsvik. Balkongerna är inglasade och oregelbundet uppförda för att skapa effekt. Många har havsutsikt.
– Trots att vi valt stora glasytor och mycket fönster så är huset energisnålt. Vi ville framförallt ta vara på den fantastiska utsikten som är en upplevelse i sig. Med rätt byggteknik har vi ändå lyckats få ner energiåtgången i huset, som är extra isolerat och uppvärms med bergvärme, informerar Nicklas Nyberg.
Det nya husets närmaste grannar är en kyrka, badhus och två gallerior i centrala Örnsköldsvik. Faktum är att det finns tre gallerior inom några minuter från bostadshuset, som också kommer att förses med uteplatser och stora gräsytor. Nicklas Nyberg anser att hela konceptet är banbrytande och samhällsutvecklande med en ny form av boende mitt i stadskärnan. Ett koncept som borde kunna skapa flera liknande projekt i övriga landet.

Komplicerad konstruktion
Tingshuset uppfördes redan 1967. Ting1 byggs på flerbostadshuset på innergården vilket betyder att byggnaderna blir två separata objekt med olika lagfarter. Konstruktionen av det elva våningar höga bostadshuset är ytterst komplicerad, men allt har gått enligt planerna.
– Detta är troligtvis en av Sveriges mest komplicerade konstruktioner, bekräftar Nicklas Nyberg, som slutligen också berättar att huset kommer att vara inflyttningsklart till senhösten i år.