Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ocab – specialisten på sanering och avfuktning

Ocab är ett rikstäckande sanerings- och avfuktningsföretag som finns etablerat över hela landet från Luleå i norr till Malmö i söder.
– Vi vill hela tiden ligga i framkant och vara bäst med det vi håller på med, säger Patrik Gustavsson, som driver Ocab i Kalmar tillsammans med sin bror Martin Gustavsson.

Ocab har jour dygnet runt och kan effektivt återställa efter mer eller mindre svåra skador i bostads- och industriföretag.
Företaget utför tjänster inom sanering, rengöring och avfuktning och inom sanering utförs allt från klottersanering och nikotinsanering till social- och dödsfallsanering. På byggsidan saneras bland annat asbest, radon och PCB.
– Våra huvudsakliga sysslor är brandskador och vattenskador och kunderna är främst försäkringsbolag, berättar Patrik Gustavsson.
Ocab i Kalmar grundades 1964 och firar således 50 år i år. Bröderna Patrik och Martin Gustavsson kom in i verksamheten 2006 och tog över företaget 2009.
Utvecklingen har varit mycket god för Ocab i Kalmar sedan bröderna tog över.
– När vi kom in 2006 hade företaget fyra-fem anställda och omsättningen låg på ungefär tre miljoner kronor. Idag omsätter vi runt 30 miljoner och har 36 anställda, berättar Patrik.

En unik vacuumsugare
Ocab i Kalmar vill hela tiden ligga i framkant inom branschen och för att utföra jobben så effektivt som möjligt har företaget investerat i en vacuumsug som suger både blött och torrt.
– Slambilar suger bara blött i till exempel avlopp och torrsugare kan bara suga torrt. Vi har investerat i en vacuumsug av märket Eurovac för 2,5 miljoner kronor som kan suga både vårt och torrt och vi är den enda Ocab-filialen som har en sådan sug, berättar Patrik.
Företaget utför också torrisblästring som är mycket effektivt och samtidigt miljövänligt. Med torrisblästring kan man utföra snabb och skonsam borttagning av mossa, alger, svampar, sot, gummi, färg, fett, olja, diesel och oönskade beläggningar.

Flexibilitet och hög service
– Vår styrka är att vi har en stor flexibilitet, hög service och en fantastisk personal som jobbar i olika enheter. De har hög utbildning och bra kompetens och det är det som ger oss framgång. Dessutom har vi en mycket stark jourverksamhet. Händer det något, till exempel stora översvämningar, kan vi snabbt mobilisera stora styrkor för att rädda stora värden, berättar Patrik Gustavsson.
Ocab finns på 42 orter i Sverige och sysselsätter totalt cirka 600 medarbetare.