Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ölands Skördefest lyfter den svenskproducerade maten

Ölands Skördefest är ett paradexempel på hur man kan arbeta brett med de gröna näringarna och få positiva resultat över hela linjen. Inspirationen kommer från en matfestival som hålls på Jersey, idén har därefter vidareutvecklats och sedan flera år tillbaka är Ölands Skördefest Sveriges klart största. Skördefesten anordnas i år för artonde året i rad.

Pia Axelsson är verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest. Hon berättar inledande att man under skördefesten organiserar och marknadsför nästan allt vad ön har att uppvisa när det gäller matproduktion.
– Besökarna, som räknas i hundratusentals, kan under några dagar handla och äta lokalt producerade livsmedel på plats i gårdsbutiker, krogar och andra försäljningsställen. Men det stannar inte där.

Öppna Gårdar
– Under skördefesten är besökarna välkomna till Öppna Gårdar, ett koncept som bygger på att bönderna själva tar emot besökare och berättar om sina respektive produkter. I fjol kunde mängder av besökare på så sätt lära sig mer om råvaror som mjölk, kött och potatis, fortsätter Pia.
Ölands Skördefest lyfter de gröna näringarna ytterligare genom att årligen dela ut ett pris, Gyllene Pumpan, till någon som bidragit till att höja den kulinariska kvaliteten på Öland. Det har de facto blivit ett av öns mest prestigefyllda pris. Regional Matkultur Öland har blivit en viktig aktör på ön tack vare samarbetet med Ölands Skördefest.

Öppna samtal
Torget i Borgholm är en viktig plats där mängder av besökare passerar under skördefestdagarna. Här, bland alla stånd och utställare, arrangerade Ölands Skördefest i fjol, tillsammans med LRF, Öppna samtal för att stärka banden mellan konsumenter och bönder. Lokala producenter och branschfolk på nationell nivå beskrev och diskuterade vikten av bra råvaror under lättsamma former.
I augusti höll Ölands Skördefest dessutom i trådarna när Öländsk Bondemarknad hade premiär. Evenemanget bjöd på allt från levande djur till försäljning av lokalt producerade livsmedel. Marknaden arrangerades i samarbete med ICA Supermarket i Borgholm, LRF och Ölands Bank. Under hösten kommer Ölands Skördefest också att arrangera en konferens på Öland där maten står i centrum.

Lyfter svenskproducerat
Det öländska odlingslandskapet är speciellt. Det som växer och produceras på ön får sin alldeles egna karaktär. Ölands Skördefests arbete syftar till att lyfta svenskproducerad mat genom att ta fram unika exempel på öländska råvaror. Det är ett arbete som uppskattas långt utanför branschen, i dag är till exempel Dina Försäkringar Öland en av skördefestens främsta tillskyndare.
Öland är tveklöst Vindarnas ö och under fjolårets skördefest passade energiföretaget E-on på att inviga sin stora vindkraftpark i havet utanför Kårehamn. I år gick företaget in som en av huvudsponsorerna till Ölands Skördefest.
– För 20 år sedan var Öland ett ganska sömnigt landskap i slutet av september. Tack vare Ölands Skördefest och dess deltagare och sponsorer har vi lyckats skapa en ny säsong som stärker öns viktigaste näringar, lantbruk och turism, säger Pia Axelsson som avslutning.