Sön 4 dec / År 40 / Nr 5 2022

Öländska kroppkakor är en upplevelse för sig

Öländska kroppkakor lagas bäst av ölänningar. Och de ska allra helst avnjutas på plats, på Öland, där Arontorps kroppkakor har sin restaurang strategiskt placerad nära brofästet i Färjestaden.

Människor är beredda att göra en längre resa för en unik upplevelse. Det är precis det som erbjuds hos Arontorps kroppkakor, som i sin hemtrevliga restaurang dagligen serverar såväl öländska kroppkakor som annan genuin husmanskost. Just kroppkakorna är en upplevelse för sig, menar grundaren Gillis Dahlström.
– Jag måste erkänna att jag aldrig kunde föreställa mig hur stort det skulle bli, när jag började laga kroppkakor som en hobbyverksamhet för tio år sedan. Nu har det utvecklats till en restaurang och storköksverksamhet där vi lagar kroppkakor som säljs till butiker i närområdet. Vi är större – men kroppkakorna är fortfarande handgjorda och baserade på lokala råvaror, säger Gillis.
Arontorps kroppkakor förpackas i sitt eget spad, och kan med fördel värmas upp i det för bästa smak och konsistens. Det ger en kvalitet som tål att jämföras.

Många återkommande gäster
Restaurangen lockar årligen besök från hela Sverige. Eftersom Öland är en populär semesterdestination så är det många som har vägarna förbi och som upptäckt restaurangen. Många är trogna återkommande gäster, och en del reser till Öland enbart för kroppkakornas skull, enligt Gillis.
– Detta är ett lokalt hantverk som är svårt att kopiera. Visst finns det andra som gör kroppkakor, men vi står för en unik produkt som efterfrågas i regioner långt från Öland. Vi har fått förfrågningar från Stockholmsområdet, och under 2020 kommer vi att undersöka möjligheterna att knyta nya samarbeten utanför vår region.
Än så länge är det bara utvalda ICA-butiker i närområdet som kan erbjuda kroppkakor från Arontorps. En handfull i Blekinge, några i Oskarshamn och Växjö är det. Men den största volymen säljs lokalt, i den egna restaurangen. Det blir huvudfokus även framöver.
– Än så länge är inget spikat – men vi kommer att undersöka möjligheterna att eventuellt leverera till någon samarbetspartner utanför Öland, lovar Gillis. Vi vet att intresset finns och att vi står för en kvalitetsprodukt som fler borde få möjligheten att uppleva.