Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

One-stop-shop för verktygskonstruktion och legotillverkning

Några av världens bästa handverktyg tillverkas i Hälsingland, närmare bestämt i Edsbyn av Edsbyns Industri AB (EIA). Inom företaget, som numera är ett självständigt dotterbolag under industrikoncernen SNA Europe, finns kompetens för att tillverka produktionsverktyg för metall- och plastbearbetning samt de produkter som verktygen skall användas för.

EIA har konstruerat och tillverkat verktyg för mekanisk bearbetning sedan 1929. Ganska tidigt började man dessutom tillverka och lagerhålla verktyg för andra aktörer, och idag är EIA en viktig samarbetspartner för väldigt många företag – lokalt såväl som globalt – som behöver en effektiv tillverkning med korta ledtider. Att tillverka fixturer för andra företags produktionsprocesser har blivit ett allt vanligare uppdrag.
– Vår filosofi är att vara en one-stop-shop för verktygskonstruktion och legotillverkning. Att äga hela processen från konstruktion till färdig process ger säkrare och kortare ledtider där möjligheten till verktygskontroll, justeringar och underhåll också sköts in-house. Här skiljer vi oss från många andra aktörer eftersom det är vanligt att man antingen har det ena eller det andra, men vi konstruerar både produktionsverktygen och sköter tillverkningen av de produkter som verktygen utvecklats för och det gäller då både produkter i plast och metall, förklarar EIAs vd Eckhard Eriksson, som även axlar rollen som marknads-respektive produktchef.

En uppsjö av produkter
I det breda sortimentet finns egenutvecklade handverktyg för skogsbranschen, samt ett ökande sortiment av handverktyg som kan användas inom andra områden som bygg och snickeri samt trädgårdsarbete.
– Vi arbetar i metall och plast. Vi har kunskap och erfarenhet för att tillverka allt från enkla till avancerade verktyg för formsprutade eller extruderade plastprodukter. Här i Edsbyn lagerför vi många kunders produktionsverktyg för tillverkning av just formsprutade plastprodukter, det har blivit lite av en specialitet för oss, berättar Eckhard.

Konkurrerar globalt
Kunderna finns både inom moderkoncernen SNA Europe samt externt. Precis som många av systerbolagen inom SNA ökar EIA på exportsidan. Alla EIAs skogshandverktyg säljs inom Norden genom Skogma och internationellt genom utvalda distributörer.
– Vår nisch är utveckling av lite mer avancerade verktyg för tillverkning av mer eller mindre komplexa produkter. I den här kategorin kan vi konkurrera globalt tack vare effektiva processer som kräver både hantverkskunnande och högteknologi, säger Eckhard.
EIA sysselsätter ett 100-tal personer i Edsbyn och det mesta av kompetensutvecklingen sker in-house, eftersom det handlar om mycket specifika produkter och verktyg. Ingenting man lär sig över en natt med andra ord.
– Vår personal är vår största och viktigaste investering, bekräftar Eckhard. Vi blir mer och mer involverade i kundernas utvecklingsprocess och då måste vi kunna leverera den kunskap som kunderna efterfrågar. Det är en av våra största konkurrensfördelar.

Lyfter verksamheten
Eckhard poängterar att EIA utvecklas kontinuerligt med fokus på ökad hållbarhet och effektivitet. Det blir ett spännande år för verksamheten i Edsbyn.
Konstruktions- och utvecklingsavdelningen kommer att få ett lyft under året, samtidigt som man satsar på en genomgående högre automationsgrad i tillverkningen.
EIA är sedan länge certifierade enligt ISO9001, ISO14001 och OSHAS 18001.