Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Oscar Strandberg Industri redo för nystart

Många svenska industri- och verkstadsföretag är inne i en expansiv fas med stora investeringar på gång. Det ger ringar på vattnet och skapar nya möjligheter för underleverantörer som ytbehandlingsföretaget Oscar Strandberg Industri AB i Själevad i Örnsköldsviks kommun.

Ytbehandling av komponenter behövs inom i stort sett alla industriella segment. Oavsett om det rör sig om stålkonstruktioner för vattenkraft eller snabbgående rälsburna fordon så är kraven på hållbarhet stora. Oscar Strandberg Industri är ett mångfacetterat bolag som ytbehandlar både nytillverkade fordon och konstruktioner i egen verkstad i Själevad samt blästrar och målar befintlig utrustning på plats hos kund.

Gärna besvärliga miljöer
Ytbehandling är viktigt ur flera perspektiv och specifikt avgörande för komponenter och system som ska användas i besvärliga miljöer och utsättas för väder och vind. Besvärliga miljöer är lite av en specialitet för Oscar Strandberg Industri.
– Verkstadsindustrin är bred och omfattar många specialnischer, men för oss kretsar mycket kring ytbehandling av fordon av olika slag. Samtidigt har vi etablerat en stark ställning inom kraftindustrin då vi lackar stålkonstruktioner och komponenter för vattenkraft, upplyser Michael Strandberg, vd på Oscar Strandberg Industri AB i Örnsköldsvik.
Michael berättar att många intressanta fordon har passerat verkstadsgolvet under åren, däribland lok och tunnelbanevagnar, bandvagnar och till och med stridsfordon.
Eftersom vattenkraften dominerar i norra Sverige så är det också ett naturligt segment att utveckla. Det finns även ett stort intresse för att på sikt kanske utveckla något inom vindkraft, men än så länge kan Michael inte avslöja hur det kan arta sig.

Blandade uppdrag
Michaels farfar Oscar Strandberg startade verksamheten i liten skala i mitten av 1940-talet. Från början var det byggnadsmåleri som dominerade, men så småningom utvecklades det till industrimåleri och därmed var en ny inriktning satt för Oscar Strandberg Industri.
Företaget fortsatte att vidareutvecklas och 1974 invigdes den första egna ytbehandlingsverkstaden. Därmed skapades en ny grund för företaget där verkstadsindustrin blev en allt större kundgrupp. Det gäller än idag.
– Just nu för tillfället har vi mycket blandade uppdrag med ytbehandling av stålkonstruktioner, räcken, stegar – i stort sett allt möjligt som finns inom industrin och som är i stål. Det kan även vara enstaka komponenter – och upp till större serier. Vi är flexibla och det är vår styrka, förklarar Michael Strandberg.

Står inför nystart
Ofta är det nytillverkade saker som ska lackas, och då kan Oscar Strandberg Industri även montera dem på plats ute hos kunden eller kundens kund. Företaget erbjuder även konsulttjänster kring ytbehandling för att förlänga produkternas livslängd.
Just konsulttjänster har hittills varit ett mindre ben att stå på, men Michael vill gärna stärka det liksom ett flertal andra affärsområden framöver.
– Vi står inför en nystart nu och har förstärkt kompetensbasen i vår anläggning i Själevad genom att flytta hit kompetens som tidigare var förlagd ute hos en nyckelkund. Nu blickar vi framåt och utvecklar från en ny nivå, vi har en stor kapacitet för att ta oss an nya projekt och ser med tillförsikt på framtiden, säger Michael Strandberg avslutningsvis.