Tis 7 dec / År 39 / Nr 4 2021

Oslagbart engagemang för kvalitet hos Scapas personal

Det internationella möbelföretaget Scapa tillverkar fortfarande sina högklassiga sängar i Alvesta i hjärtat av Småland. Företaget firar 60 år 2019 och har tillverkat sängar sedan starten 1959 då första ordern kom från Ingvar Kamprad.

Scapa firar sitt 60-årsjubileum i år och vill uppmärksamma att sängtillverkningen finns kvar i Alvesta. Sedan drygt 20 år tillbaka tillverkas fåtöljer och soffor i en systerfabrik i Litauen, men sängtillverkningen, som även är stommen i verksamheten, ska behållas i Sverige. Det är ju här all kunskap finns.
– Vi har en stark tradition av att tillverka sängar av högsta kvalitet här i Alvesta, och en mycket hängiven personal som ställer upp i alla lägen. Dessutom kräver en säng mycket fraktvolym och kunderna vill ofta köpa produkter som producerats så nära som möjligt, säger Martin Starkman, vd.

Svensk kvalitet lönar sig
Själva råmaterialet som ingår i sängarna, såväl för tillverkning av träramar och huvudgavlar som madrasser, är till största delen av svenskt ursprung. Det är också något som uppskattas av kunderna.
– Vi har nästan bara lokala underleverantörer och det är vi oerhört stolta över. Vi kan verkligen med gott samvete sätta svensk flagg på våra sängar, understryker Martin Starkman.
Scapa planerar för tillväxt och kommer att fortsätta satsa mycket på att stärka kompetensen lokalt i Alvesta. Sedan flera år tillbaka involveras all personal i förbättringsarbete och kompetensutveckling. Personalen är den främsta resursen.
– Vi slog försäljningsrekord under fjärde kvartalet 2018 med ungefär 15 procent, men med 20 procent mindre personal. Vi har anställt alla som jobbar här idag och investerat mycket i kompetensutveckling. Tidigare hade vi mycket inhyrd personal men framöver ska vi fortsätta anställa, tillägger Martin.

Traditionen lever kvar
Scapa ägs till största delen fortfarande av en familj och drivs med fokus på trivsel och kreativitet. Nuvarande produkter är nyutvecklade och produktutvecklingen fortsätter i snabb takt, men traditionen lever kvar i hantverket som bor i varje säng, fåtölj och soffa från Scapa.
– Även om soffor och fåtöljer tillverkas i Litauen så är det efter svensk design, påpekar Martin, som själv ofta besöker fabrikerna för att kontrollera att arbetet går enligt de högt uppsatta normer som Scapa som svenskt bolag står för.
– Vi vill självklart växa, men vi springer inte fortare bara för sakens skull. Vi stannar hellre upp och funderar över riktningen och hur vi vill att Scapa ska utvecklas tillsammans med marknaden och med kunderna.
En säng, soffa eller fåtölj från Scapa är en hållbar investering som kommer att finnas med under en lång tid framöver. Den långa livslängden gör även möblerna till ekonomiskt bra investeringar.