Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

OSTP växer med kompetens som främsta konkurrensmedel

Italienska Tubinoxia har ökat sin ägarandel i OSTP och står nu som majoritetsägare med 51 procent. Resterande 49 procent ägs av globala ståljätten Outokumpu. Med två starka ägare i ryggen fortsätter OSTP att utveckla och tillverka högkvalitativa rostfria rör och rördelar som säljs över hela världen. I Örnsköldsvik har företaget specialiserat sig på tunnväggiga produkter som framställs i en egenutvecklad tillverkningsprocess.

I Sverige omfattar OSTP två stora tillverkningsanläggningar i Örnsköldsvik och Storfors, samt ett antal mindre enheter som bedriver kompletterande tillverkning. Med en stark och växande verksamhet även i Riyadh och Jakobstad står OSTP för marknadens bredaste och största sortiment av kompletta rör och rördelar som böjar och sammanfogningselement.

Ny majoritetsägare
Eftersom produktion av rör och rördelar inte hör till Outokumpus kärnverksamhet gick Tubinoxia in som delägare 2011. Det var ett naturligt steg då den större stålkoncernen började se sig om efter någon som successivt skulle kunna ta över ett affärsområde som med fördel kan vidareutvecklas av en renodlad rörtillverkare. Nyligen förvärvade Tubinoxia ytterligare andelar i enlighet med optionen från 2011 varpå den italienska aktören nu är majoritetsägare och bolaget sedermera går under namnet OSTP.
– OSTP kommer från det tidigare namnet, Outokumpu Stainless Tubular Products, där vi väljer att behålla ett namn som förknippas med ett av marknadens starkaste varumärken för rör och rördelar. Varumärket andas kvalitet, robusthet och leveranssäkerhet, ett budskap som vi naturligtvis vill förmedla även i framtiden, säger Thomas Hellman, produktchef för svetsade rördelar inom OSTP.

Största aktörerna som kunder
De olika produktionsanläggningarna kompletterar varandra bra och står tillsammans för en stor och växande marknadsandel framförallt i Europa.
– Här i Örnsköldsvik har vi specialiserat oss på tunnväggiga produkter mellan 2 – 6 millimeter i tjocklek. I Storfors tillverkas större rör. Tillsammans med våra systerverksamheter i Riyadh och Jakobstad står vi för ett mycket kraftfullt erbjudande där vi har de allra största aktörerna inom bland annat pappers- och massaindustrin samt energibranschen som kunder, förklarar Reinert Svensson, platschef på fabriken i Örnsköldsvik.
De stora förändringar som präglar pappers- och massaindustrin, som traditionellt är OSTPs största kundsegment i Europa, har medfört att företaget även har börjat utveckla produkter för andra branscher.
– Vi har en kontinuerlig produktutveckling där vi söker utveckla långsiktiga lösningar för morgondagen. Som en del av vår hållbarhetsprofil har vi för avsikt att minimera mängden material i våra processer, vi arbetar också med energibesparingsåtgärder. Vi ser vattenindustrin som ett av våra viktigaste segment för framtiden, vatten används i all industri och vi har mycket goda förutsättningar för att öka försäljningen här, menar Thomas Hellman.

Konkurrenskraftig tillverkningsprocess
Förutom att företaget kan stoltsera med marknadens bredaste sortiment särskiljer OSTP sig ytterligare genom att tillämpa helt egenutvecklade tillverkningsprocesser med specialmaskiner och verktyg som utvecklats in-house.
– Då våra produkters utformning styrs av ett antal fastställda standarder och normer så är det främsta konkurrensmedlet mot låglöneländer processen i sig själv, där vi har både mångårig erfarenhet och i flera avseenden överlägsna processer. Att tillverka rördelar är till stor del ett hantverk som kräver kunskap och erfarenhet, den genomsnittliga anställningstiden bland våra 156 medarbetare är drygt 20 år, upplyser Reinert Svensson.

Kompetens först och främst
Både Reinert Svensson och Thomas Hellman är födda och uppvuxna i närheten av Örnsköldsvik. Reinert började på OSTP 1994 efter ett antal års högskolestudier och blev teknisk chef år 2000. Sedan 2010 är han platschef på fabriken i Örnsköldsvik, en roll som Reinert tidigare haft på företagets rörverk i Torshälla.
Thomas har arbetat inom stålbranschen sedan 1982 och började precis som Reinert på OSTP 1994, då bolaget gick under annat namn och hade andra ägare. Vid bildandet av nuvarande OSTP 2004, en process som påbörjats redan 2001, var Thomas ansvarig för alla produkter på så kallade Emerging Markets, det vill säga alla marknader utanför Europa och Nordamerika. Sedan 2006 är han produktchef för svetsade rördelar på alla marknader.
Reinert Svensson och Thomas Hellman speglar den genuina och långsiktiga kompetens som finns inom OSTP och som utgör företagets främsta konkurrensmedel på en marknad som pressas av lågkostnadsländernas utveckling.
– Även om slutkunderna finns på andra kontinenter så kommer OSTP att finnas kvar i Örnsköldsvik, mycket tack vare kompetensen som finns här, konstaterar Reinert Svensson.