Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ovanåkers kommun, tryggast i länet

Här finns det mesta för dig som gillar en aktiv fritid men även för dig som gillar lugn och ro. Det säger kommunchef Christer Engström och betonar att trots att kommunen är liten finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Föreningslivet i kommunen är ovanligt aktivt med föreningar inom foto, bandy, motocross, dirt-/extremcykling, teater och fiske för att nämna några.

Ett rikt föreningsliv är viktigt för invånarnas gemenskap, menar Christer Engström. Det rika utbudet och närheten till fritidsaktiviteter i Ovanåkers kommun slår i många fall större städer.
Kommunens invånare är kända för sin gemenskap och sitt engagemang. Sveriges första inomhushall för bandy byggdes tillsammans med invånare, föreningar och företag.

I flera undersökningar sticker Ovanåkers kommun ut positivt när det gäller trygghet. Invånarna upplever sig trygga, till och med tryggare än genomsnittet. Kriminaliteten är också lägre än genomsnittet. I den senaste nationella trygghetsmätningen fick Ovanåkers kommun bäst resultat i länet.

Ökat inflytande bland Ovanåkers ungdomar
Inflytande och delaktighet bland kommunens ungdomar är bäst i länet. En nationell undersökning, kallad LUPP, visar att Ovanåkers kommun sticker ut i jämförelse med övriga kommuner i länet. Undersökningen visar på en större möjlighet att föra fram sin åsikt i Ovanåkers kommun än i övriga delar av länet.

Företagsanda
I kommunen finns över 1 200 företag, där några också är bland de största privata arbetsgivarna i länet. Andelen företagare av befolkningen är högre än riksgenomsnittet och arbetslösheten är också bland de lägsta i länet. Jordbruk, skog, trä och tillverkningsindustri dominerar det lokala näringslivet. 2013 utsågs kommunen till bäst i landet på myndighetsservice till företagare.

Bästa skolkommun
De senaste fyra åren har Ovanåkers kommun utsetts till länets bästa skolkommun och klättrade i år till en 9:e plats i landet.
Voxnadalens gymnasium i Edsbyn samarbetar med näringslivet och erbjuder praktik inom flera gymnasieprogram. Att samarbeta över gränserna är viktiga framgångsfaktorer.

Ovanåkers kommun fortsätter framåt att satsa på områden som vi redan är framgångsrika inom och som ger förutsättningar att bosätta sig och utveckla sitt företag här, avslutar Christer Engström.