Tis 21 mar / År 41 / Nr 5 2022

Påtaglig utveckling i Varberg

Badplatser, restauranger, förskolor, skolor och parkeringsplatser – Varbergs Fastighets AB fortsätter att storsatsa i takt med att kommunen expanderar. Varberg är en stark inflyttningskommun som tack vare sitt attraktiva läge vid Västsveriges kust haft en positiv tillväxt under många år med hög inflyttning och låg arbetslöshet. Ekonomin är god och det kommunala fastighetsbolaget följer utvecklingen, bygger nytt och rustar upp.

Det råder ingen tvekan om att Varberg hamnar på topplistan över attraktiva boendekommuner. Kommunen löser bostadsfrågan genom att bygga nya, välutrustade bostäder – ofta med fantastiska lägen vid havet. Varbergs Fastighets uppgift handlar bland annat om att tillgodose behovet av skolor, förskolor och annan service genom att bygga nya lokaler för den här typen av verksamhet. Men uppdraget är betydligt större än så.

Med havet som närmaste granne
Ett av de större projekten omfattar byggnation av en ny restaurang vid Fästningsterrassen, ett av Varbergs många kulturminnen som är en del av Varbergs Fästning. Terrassen ligger omkring 20 meter från havet och här planeras det nu för en restaurang i två plan med helglasad fasad. Utsikten kommer att bli enastående och föga förvånande är hyreskontraktet redan upprättat.
– Det blir en häftig upplevelse med havet som närmaste granne, kommenterar Varbergs Fastighets vd Martin Rylander. Restaurangen kommer att ha öppet året om och bli en levande del av Varbergs kulturliv. Dessutom råder mycket bra kommunikationer med järnvägsstationen inom fyra minuters gångavstånd, så tillgängligheten är god.
Cirka två minuter från centrum byggs även ett nytt stadsbad, Fästningsbadet, som förväntas bli en ny mötesplats i Varberg, med soldäck, hopptorn och bryggor. En tågresa på 40 minuter är då allt som krävs för att man ska kunna ta sig från centrala Göteborg till några av Sveriges finaste sandstränder och bredaste badkultur med möjlighet till ett dopp mitt i staden.

Stora satsningar
Varbergs Fastighets har gjort gigantiska investeringar under de senaste åren. En av satsningarna är ett stort parkeringshus i centrala Varberg med 468 platser. Dessutom planeras det för 15 nya förskolor och två skolor inom de närmaste åren.
– Det händer väldigt mycket här i Varberg. Inom tio år kommer vi att få en tågtunnel under staden som frigör stora ytor som istället kan utvecklas och användas för bostads- och fastighetsbyggnationer. Vi har för avsikt att vara en aktiv partner i Varbergs långsiktiga utveckling och därför har vi redan tagit över alla fastigheter i hamnområdet bland annat, fortsätter Martin Rylander.
I området där Hallands Hamnar Varberg AB ligger idag kommer det enligt Martin Rylander ske en stor omvandling under kommande år, med nybyggnation av bostäder, hotell, och verksamhetslokaler. Området kommer att bli hem till upp emot 10 000 människor. Den framtida exploateringen av hamnområdet sköts av Varbergs kommun.

Stärker varumärket Varberg
Kulturbyggnader är Varbergs Fastighets specialitet. Varbergs stadshotell, Societetsrestaurangen, Sparbankshallen och Campus Varberg är bara några exempel. Martin Rylander lyfter även Åkulla friluftsgård, en konferensanläggning cirka två mil öster om centrala Varberg, som är uppförd där den berömda Bockstensmannen hittades.
– Åkulla är ett omtyckt utflyktsmål med olika aktiviteter året om. Här finns också en restaurang och skidspår som underhålls med snökanoner. Varberg är en sommarstad men har väldigt mycket att erbjuda året om. Det är något som vi vill tydliggöra och satsar därför på att rusta upp och bygga nytt för att stärka Varberg som varumärke, avslutar Martin Rylander.