Sön 3 dec / År 41 / Nr 5 2023

Pdb vill bidra till framtidssäker digitalisering

Det talas allt oftare om att framtiden för de moderna IT-bolagen ligger i gränslandet mellan IT-stöd och affärsutveckling. Det är inget nytt för Pdb, som sedan 1983 levererar beslutsstöd och digitaliseringslösningar för företag och organisationer runtom i Sverige.

Pdb arbetar med företag och organisationer av medelstorlek till stora internationella koncerner. Bland kunderna finns välkända bolag som cdon.com, Electrolux och Lammhults. Att utveckla beslutsstöd för en organisation med tusentals anställda är en uppgift som kräver vass kompetens, men även ömsesidig tillit mellan kund och leverantör.
Pdb etablerades i Jönköping och öppnade därefter ytterligare ett kontor i Stockholm. Det småländska arvet lever kvar i form av personlighet och sinne för lönsamma affärer, en kombination som annars kan vara svår att hitta i storstadsregioner.
Med det nystartade kontoret i Växjö söker Pdb komma ännu närmare kunderna på nyckelmarknader i företrädelsevis Småland och Kronobergsregionen.
– Att det nya kontoret hamnar just i Växjö har mycket att göra med det arv och den kompetens som byggts upp i regionen och som nu kommer att gagna ännu fler kunder och samarbetspartners här. Vi kommer att kunna skapa synergieffekter mellan huvudkontoret i Jönköping och det nya här i Växjö, säger Mattias Gröndahl, som blir ansvarig för Växjökontoret.

Partner i utveckling
Pdb är medarbetarägt och alla medarbetare erbjuds möjlighet att bli partner. Mattias Gröndahl såg etableringen i Växjö som en stor möjlighet att få vara med och bygga upp en ny verksamhet från grunden.
– Växjökontoret får ett stort upptagningsområde från Kronoberg till Blekinge, men affärer kan naturligtvis tillkomma även utanför dessa regioner. Att följa och stötta kundernas utveckling är det viktigaste för oss, säger Stefan Selvander, vd på Pdb Datasystem AB.
Pdb är en partner i stora förändringsprocesser inom IT och affärsutveckling samt hela gränslandet däremellan.
– Att hantera och analysera stora mängder data inom retail kan vara en uppgift, att driva digitaliseringsprojekt inom tillverkningsindustrin ett annat. Pdb är med hela vägen från behovsanalys till implementerat system, förklarar Mattias Gröndahl, som själv är expert på att koka ner stora datamängder till värdefull information som blir business intelligence.

Vill möta Kronobergsföretagen
Växjö har många IT-bolag, men det finns enligt Mattias Gröndahl och Stefan Selvander utrymme för en aktör som fokuserar på de utmaningar som större företag har när det gäller digitaliseringens olika faser.
– Vi söker utveckla Växjökontoret med fler kompetenser och börjar med en handfull experter som tillsammans täcker in samtliga affärsområden som finns inom Pdb idag. Det kan mycket väl tänkas att vi i Växjö kommer att starta upp helt nya affärsområden framöver, säger Stefan Selvander.
– Just nu fokuserar vi på att bygga en verksamhet som täcker in de behov som Kronobergsföretagen har för att uppnå en framtidssäker IT-infrastruktur, inflikar Mattias Gröndahl som avslutning.