Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

PE expanderar i Blekinge efter strategiskt förvärv

Konsultkoncernen Projektengagemang AB är en av de stora aktörerna i Sverige i sin bransch. På tio år har koncernen växt från 10 till 850 medarbetare. Ifjol etablerade man sig även i Blekinge i och med förvärvet av Devo Engineering.

Projektengagemang (PE) grundades av Per-Arne Gustavsson i Stockholm och mellan 2006 och 2009 lades grunden för företaget. Under de inledande åren sattes också målet att omsätta 1 miljard kronor med 100 miljoner i vinst under ett år, och nästa år räknar företaget med att ha nått det delmålet. Nästa delmål blir att omsätta 2 miljarder kronor på ett år.
Från att ha haft tio medarbetare från start har PE idag 850 medarbetare och är verksamt inom de sju affärsområdena Arkitektur, Byggnad, El och Teleteknik, VVS, Industri och Energi Infrastruktur och Projektledning.
Företaget har haft många stora uppdrag genom åren, bland annat på Friends Arena och Tele 2 Arena i Stockholm.

Helhetslösningar
PE finns på ett 30-tal platser i Sverige och sedan ifjol även i Blekinge i och med det strategiska förvärvet av Devo Engineering i Olofström och Karlskrona. Devo som startade 2009 jobbar inom affärsområdena produktionsutrustningar och tekniktjänster.
– I Olofström och Karlskrona levererar vi helhetslösningar inom automation och vi jobbar även med mekanisk konstruktion, projektledning och produktutveckling i Blekinge. Fordonsindustrin är en av våra största kunder, berättar Ted Östergaard, som är platschef för PE i Olofström.
Planen är alltså att PE ska växa ytterligare och bli ett börsnoterat företag under 2017. På lokalt plan vill man också fortsätta expansionen.
– Ja, vi kommer att växa i Blekinge också. Devo har tillförts ny kompetens och det i sin tur kommer att generera fler kunder. Samarbetet med Racks i Olofström är ett bra exempel på hur vi jobbar med helhetsåtagande, säger Ted Östergaard.

Unikt koncept
Ifjol levererade PE den andra generationen av en automatiserad projektlinje till Racks AB som bygger badrumsmoduler för hotell, bostäder, sjukhus och kontor. Modulerna är kaklade, klinkade och komplett inredda för montage i fastigheter och produktionslinjen är et unikt koncept som genomför sättning av kakel och klinker samt håltagning med hjälp av vattenskärning.
PE ingår även i teknikklustret Techtank som nyligen öppnat ett kontor i Coventry efter ett besök på den stora teknikmässan där.
– Vi är högt skattade för den tekniska kompetens som finns i Sverige och jag hoppas att vårt besök där ska ge synergieffekter framöver, säger Tomas Wild, som är chef för Region Syd inom PE Industri och Energi.