Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Peab bygger i blandade upplåtelseformer i Växjö

Peab har under flera år engagerat sig i utvecklingen av nya bostadsområden i Växjö. Staden växer både i invånarantal och anseende – bland annat som teknik- och universitetsstad. Det ställer i sin tur högre krav på den lokala bostadsmarknaden. För att trygga fortsatt utveckling måste fler bostäder byggas inom de närmaste åren.

Utveckling kräver arbetskraft. För att utvecklingen inte ska stagnera måste Växjö locka ny arbetskraft och bostadsfrågan hamnar då i centrum. Visserligen erbjuder Kronoberg goda pendlingsmöjligheter men att bo relativt nära sitt arbete uppskattas ändå av de allra flesta. Det är enklare att få ihop livspusslet om man har korta avstånd, men då måste det också finnas ett bra utbud av bostäder som gör det möjligt.

Stark utveckling på Södra Station
Michael Johansson, arbetschef på Peab i Växjö, gläder sig åt de senaste årens bostadsutveckling i staden. Peab har bland annat varit med och byggt upp det nya bostadsområdet kring Södra Station i flera etapper, och är fortfarande involverade i området genom Riksbyggens projekt Brf Lokstallet på 136 nya bostadsrätter. Peab har tidigare färdigställt hundratals lägenheter i samverkan med HSB i samma område.
– Södra Station är ett expansivt område med mycket bra läge. Vi har byggt i området under flera år och ser fram emot att få fortsätta vara med i utvecklingen här tillsammans med övriga aktörer, säger Michael Johansson.
Brf Lokstallet ska vara helt färdigställt i början av 2020 men de första bostäderna kommer att vara inflyttningsklara redan nu till årsskiftet. I anslutning till bostäderna byggs en gemensam takterrass och det blir även flera attraktiva grönområden kring husen.

Bygger blandat – bra för samhället
Som en av Nordens största byggkoncerner har Peab kraft och kunskap att förändra. Det behövs i tider av bostadsbrist. Att bygga i blandade upplåtelseformer är det bästa för samhället, eftersom fler hyresrätter skapar flyttkedjor bland annat.
Ett annat projekt som fått mycket uppmärksamhet parallellt med Brf Lokstallet är utvecklingen av ett helt nytt bostadsbestånd inom gamla Folkets Parkområdet i centrala Växjö. Peab ska bygga 170 nya lägenheter i området på uppdrag av ägarna bakom Västkuststugan och Västkustvillan – och det blir enbart hyresrätter.
– Första etappen om 100 lägenheter är påbörjad och andra etappen med de resterande 70 hyresrätterna ska byggas parallellt med den första etappen. Det blir punkthus på upp till fem våningar där de flesta lägenheterna kommer att få utsikt över parkområdet. Ett förstklassigt boende i en oerhört fin miljö, säger Michael Johansson.