Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Peab ligger steget före

Västerås fortsätter att stiga i graderna. Sveriges sjätte största stad kantas av utveckling och tillväxt med många spännande nybyggen på gång – allt från kommersiella lokaler och industrifastigheter till toppmoderna bostadsprojekt. Peab fortsätter att vara en viktig trendsättare för utveckling av Västerås bostadsmarknad.

Precis som när det planerades för actionbadet vågar Peab återigen ta ut svängarna rejält i nya bostadsprojekt på Öster Mälarstrand. Ett stenkast från Kokpunkten byggs nya bostadsrätter alldeles intill vattnet. Peab har dessutom under en längre tid utvecklat bostäder för en bred målgrupp i Gideonsberg som ligger på gångavstånd från centrum.

Cityradhus vid vattnet
I stort sett alla stora byggbolag i Sverige vill få en del av kakan i en av landets starkaste inflyttningskommuner. Peab ligger steget före tack vare succén med Kokpunkten som nu efterföljs av hotellbygget alldeles intill badet.
Flera nya bostadsrättsföreningar är dessutom på gång utmed vattenlinjen. Ett av de mest aktuella projekten just nu är Brf Notudden, cityradhus med 12 bostadsrätter där byggnationen nästan är färdigställd inför planerad inflyttning redan till hösten.
– Radhusen ligger i nära anslutning till mycket aktiviteter och en fantastisk natur. I närområdet finns det motionsspår, lekplatser och flera rekreationsområden. Dessutom ligger Kokpunkten alldeles i närheten och för att inte glömma Mälaren som är en central mötesplats året om. På sommaren tar många en tur med båten och på vintern åker man skridskor på sjön, berättar projektchefen Jenny Gunnar entusiastiskt.

Bostäder med industrikänsla
Nästa projekt har en planerad inflyttning till våren 2018. Brf Kajutan rymmer betydligt fler bostäder, det blir ett tillskott på 40 nya lägenheter vid Öster Mälarstrand praktiskt taget inpå Västerås centrum. För att bevara områdets unika industrikänsla väljer Peab underhållsfria trä- och plåtfasader. Jenny Gunnar kommenterar valet:
– De två husen ska åldras med värdighet och smälta in i omgivningen, samtidigt som vi skapar ett modernt uttryck som kompletteras med detaljer som också är inspirerade av det industriella arvet.
Läget är bästa tänkbara och lägenheterna kommer att präglas av en riktig industrikänsla med hög takhöjd, ljus och rymd. Det blir solceller på taket för att komplettera med grön fastighetsel inom föreningen.

Ny central stadsdel
Peab har varit en av nyckelaktörerna i Västerås bostadsutveckling under många år. Det vittnar bland annat utvecklingen av Tegnérlunden om. Här blandas hyresrätter och bostadsrätter i det mest centrala förtätningsprojektet i Västerås hittills. Peab fortsätter nu med nya bostadsrätter i egen regi.
– Tegnérlunden är en helt ny och ur alla perspektiv hållbar stadsdel som öppnar möjligheten för fler att skaffa sig ett modernt boende till ett rimligt pris – samtidigt som man tänker på miljön. Vi vill även i framtiden kunna bygga lite annorlunda och effektiva bostäder och därmed ta vårt ansvar för den sociala hållbarheten likväl som den miljömässiga, avslutar Jenny Gunnar med.