Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Percy Nilsson återigen i nyckelroll

Under drygt ett halvt sekel har det diskuterats fram och tillbaka om hur södra Malmö ska utvecklas. Redan på 1960-talet började man planera för att bygga ut området, men det var inte förrän beslutet om att låta bygga Citytunneln slog igenom som man på allvar började investera. Den nya stationen i Hyllie markerade en ny start för hela området, men den internationellt uppmärksammade byggherren Percy Nilsson tyckte fortfarande att utvecklingen gick för långsamt.

Percy Nilsson började planera för Hyllies utveckling då han fortfarande var bosatt i Bryssel. Med flera decennier av lyckosamma projekt bakom sig kunde byggherren inte bara se på när unika möjligheter inte togs tillvara fullt ut i ett av Öresundsregionens mest tillväxtbenägna områden.
– Jag retade mig på att inget gjordes för att lyfta ett område med så pass stor potential som Hyllie. Därför beslutade jag mig för att satsa på nya projekt hemma i Malmö igen, säger Nilsson.

Ny hållbar stadsdel
Byggnationen av Malmö Arena, köpcentret Emporia och nu senast Arenahotellet har placerat Hyllie på kartan som ett framstående centrum i hjärtat av Öresundsregionen. Området vidareutvecklas nu till en ny hållbar stadsdel med både bostäder och verksamhetslokaler. Uppskattningsvis kommer omkring 30 000 människor att bo i Hyllie, som dessutom kommer att omfatta omkring 10 000 arbetsplatser.
– Området har en fantastisk infrastruktur som banar väg för ytterligare utveckling. Hyllie omfattar cirka 220 Ha kommunalägd mark, och i dagsläget är vi fyra byggherrar som driver utvecklingen i området tillsammans med kommunen. Redan nu i vinter kommer flera verksamheter att vara i gång, såsom förskolor och en internationell skola. Innan årsskiftet planeras inflyttning i toppmoderna nybyggda bostadsområden, berättar Percy Nilsson.
Percy tror på en hållbar utveckling i hela södra Malmö och har nyligen inlett arbetet med att anlägga solceller på taket på Malmö Arena. Emporia, som ägs och byggts av Steen & Ström, planerades och byggdes också med fokus på hållbarhet.

Allt fler söker sig till Hyllie
Enbart handelsplatsen Emporia har omkring nio miljoner besökare årligen. Ytterligare miljontals besökare tillkommer i Malmö Arena, MalmöMässan och i det framtida Arenahotellet som byggs med 300 rum.
– Arenahotellet är precis som Malmö Arena ett klimatanpassat bygge där vi sparar på både ytor och miljö, förklarar Percy, som också poängterar att Hyllie går en ljus framtid till mötes med en stor uppsjö av nya verksamheter på gång.
Det byggs bland annat tusentals kvadratmeter nya kontor, och allt är i princip redan uthyrt. Percy Nilsson tror på en fortsatt stark utveckling då allt fler aktörer söker sig till Hyllie, som förutom att ha Skandinaviens största köpcentrum också erbjuder fantastiska boendemöjligheter i naturmiljö – mitt i centrum.