Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Perfekta industrier expanderar i nya lokaler

Efter 45 år i gamla brukslokaler flyttade Perfekta Industrier AB i Arvika nyligen in i nya lokaler.
10.000 kvadratmeter yta finns att tillgå på Korpralsvägen och det ger företaget möjligheter till expansion på sikt.
Perfekta Industrier startade som ett järngjuteri i Arvika 1954 och är en kvalificerad leverantör med kompetens och modern maskinutrustning avsedd för serieproduktion av mekaniskt bearbetade detaljer. Perfekta Industrier tillverkar bland annat motorartiklar, växellådskomponenter och chassifästen till fordonsindustrin och har kunder som Volvo och Scania.

Genom ett aktivt arbete med kvalitetsutveckling, logistik, produktionsteknik och effektivisering ska Perfekta Industrier förbättra och bibehålla sin konkurrenskraft på den globala marknaden.
– Vi hjälper till med helhetslösningen från ritning till färdig produkt inklusive ämne, ytbehandling och montering, säger vd:n Åke Lindeberg som är nöjd med att företaget fått flytta in i sina nya lokaler efter att ha varit verksamma i samma lokal i Jössefors sedan 1969.
– Förhoppningen är att vi ska kunna optimera vår verksamhet nu och få ett mervärde av att vi har större lokaler. Nu har vi all verksamhet under ett tak med en mycket fördelaktigare layout än tidigare, säger han.

Bra läge för kunderna
Det geografiska läget har också ett värde. De nya lokalerna ligger aldeles i närheten av kunder som Volvo Arvika och Nya Arvika Gjuteri.
– Ja, för kunderna har vi ett bra logistiskt läge och det tycker vi också är viktigt, konstaterar Åke Lindeberg.
Lindeberg har jobbat i företaget sedan 1990 och varit ägare sedan 1995. Han har sett Perfekta Industrier växa till ett företag med 50 anställda och med en omsättning på 90 miljoner kronor
– Det har hänt en del under de här åren. Vi har gått från att ha varit en traditionell mekanisk verkstad till dagens moderna verkstad med allt vad det innebär.

Norska marknaden
Under senare tid har Perfekta Industrier blickat mot andra branscher också. Samarbetet med ett norskt gjuteri har givit kunder inom den norska Offshore-branschen och fiskeribranschen – framförallt när det gäller leveranser av rostfria komponenter. Men företaget har även kunder långt utanför Europas gränser.
Perfekta Industrier vill också vara med och öka teknikintresset på hemmaplan och har ett samarbete med gymnasieskolans teknikprogram.
– Vi vill ge en positiv bild av industrin och inte att det är en tung och skitig bransch. Som en del i det tar vi emot en hel del praktikanter och studiebesök, säger Åke Lindeberg.
Och det gör man alltså i nya fräscha lokaler – en investering på tio miljoner kronor.