Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Pite Havsbad Group sätter Norrland på turistkartan

Entreprenörerna bakom Pite Havsbad Group, Tobias Lindfors och Kristofer Lundström, äger och driver hotell-, spa- och konferensanläggningar som samtliga utgör betydande reseanledningar för hela Norrbotten.

Anläggningarna inom Pite Havsbad Group har ett avgörande gemensamt mål: att skapa upplevelser som håller längre. Målet uppnås genom att kombinera attraktiva mötesmiljöer med spännande aktiviteter i samarbete med lokala entreprenörer.
Den här vintern är det framförallt två stora händelser som markerar framtidsvisionen hos Pite Havsbad Group. Cape East i Haparanda öppnade igen i början av december 2019, efter nästan ett års renoveringsarbete av Nordens största turist- och konferensanläggning Pite Havsbad har det nya konceptboendet Iglootel byggts upp och invigts i januari 2020.
– Båda händelserna skapar ett stort intresse för Norrbotten och bidrar till att skapa nya reseanledningar till en annars ganska glesbefolkad region, kommenterar Kristofer Lundström.

Från kust till fjäll
Det är många som gått och väntat på återseendet av Cape East, inte minst tack vare den omtyckta och prisade spa-anläggningen.
– De 156 rummen har helrenoverats och hotellet har fått en helt ny restaurang, utökad konferensanläggning och det i kombination med tidigare investeringar i spa-anläggningen gör Cape East till ett mycket spännande resmål där Cape East är Sveriges östligaste udde, säger Tobias Lindfors.
På Cape East finns även världens största bastu som en hyllning till regionens traditioner med det finska och svenska arvet tydligt framträdande. Aftonbladet utsåg redan 2011 Cape East till Sveriges bästa spa och den utmärkelsen skulle vara lika rättvisande idag.

Allt annat än vanliga upplevelser
De resterande fyra hotellen inom Pite Havsbad Group har även de sina unika värden. Hotell Laponia är Arvidsjaurs flaggskepp och turistmagnet i anslutning till Europas främsta testbäddar för fordon. Nordkalotten i Luleå är byggt av tusenårig torrfura i en form som symboliserar samernas åtta årstider.
Högfjällshotellet i Hemavan, beläget mitt i skidbacken, utvecklas tillsammans med skidturismen. Hotellet är totalrenoverat med över 200 bäddar och det finns till och med lyxsviter. Det erbjuds ski-in/ski-out från 10:e våningen.
– Vi har även Skogen hotell i Arvidsjaur, som är det perfekta valet för den som söker uppleva något utöver det vanliga i hotellväg. Skogen hotell bygger på arvet från de historiska jägarmästarbostäderna från 1800-talet i området – en helt unik upplevelse garanteras, förklarar Kristofer Lundström.
– Vi har väldigt mycket att erbjuda häruppe; det finns helt enkelt en jättepotential att binda ihop vinter och sommar och det vill vi paketera och erbjuda världens resenärer. Vi har allt från kust till fjäll – och dessutom med våra samiska åtta årstider som är helt unika för oss och vårt läge här i norr, säger Tobias Lindfors som avslutning.

Fakta Pite Havsbad Group:
Norra Sveriges största turist- och konferensföretag med anläggningarna Pite Havsbad, Nordkalotten, Cape East, Hemavan högfjällshotell, Laponia och Skogen.
Sveriges sjunde största hotellfastighetsägare.
Hotellkoncernen ägs av StudentConsulting Invest där Tobias Lindfors äger 77,5 % och Kristofer Lundström 22,5 %
Hela koncernen StudentConsulting Invest omsätter 1,2 miljarder och har sitt huvudkontor i Luleå.