Tis 5 jul / År 40 / Nr 3 2022

Piteå är en kommun som har allt

Northvolts etablering i Skellefteå tillför kraft i hela regionen. Piteå är en kommun i Norrbotten som under många år haft ett gynnsamt samarbete med Skellefteå i Västerbotten. När det gäller samverkan är kommun- och länsgränser helt ointressanta, menar Piteås kommunchef Ylva Sundkvist.

– Det goda samarbetet vi har med Skellefteå är inget nytt – det har vi haft och byggt vidare på under lång tid innan batterifabriken ens kom på tal. När det gäller vår framtida tillväxt står det klart att vi måste sälja in hela regionen, och då ingår även kommuner som Luleå och Älvsbyn till exempel, inleder Ylva Sundkvist med.
Det finns många stora etableringar som i sig talar för regionen. Batterifabriken i Skellefteå, byggnationen av Europas största landbaserade vindpark i Markbygden i Piteå samt Pite Havsbad Groups storsatsningar på flera anläggningar i Norrbotten är bara en handfull exempel.
– Kommunerna satsar tillsammans med det privata näringslivet och det har nog aldrig byggts så många bostäder i vare sig Piteå, Luleå, Älvsbyn eller Skellefteå som det görs nu. Vi håller hög beredskap och tror på framtiden, konstaterar Ylva Sundkvist.

Piteå har allt
Kommunchefen beskriver Piteå och regionen som landets mest attraktiva plats att bo och verka på. Här finns nämligen allt man kan önska sig, och mer. Orörd natur, korta avstånd ur flera perspektiv, attraktiva boendemiljöer och tomtmark i drömlika lägen.
– Piteå har allt. En levande stadskärna, storslagen natur, och dessutom en hel del kultur. Vi arbetar mycket intensivt tillsammans med bland annat Luleå universitet, som har campus här i Piteå, Pite Havsbad Group samt Studio Acusticum som är ett av Europas modernaste konserthus. Här anordnas evenemang i världsklass.
Ylva Sundkvist är stolt över att få representera en kommun som satsar så pass mycket på kultur och fritid. Oavsett om man är intresserad av sport, friluftsliv eller storslagna musikaliska verk så finns det något unikt att uppleva i Piteå.

Alla möjligheter
Att alltid se möjligheter är något som kännetecknar Piteå generellt, och det gäller inte enbart natur och kulturliv.
– Man ska kunna bo i en kommun och arbeta i en annan utan hinder. Därför för vi diskussioner med våra grannkommuner när det gäller utveckling av infrastrukturen i regionen. Det är ett ständigt hett område inom politiken såväl som inom näringslivet, säger Ylva Sundkvist.
Ett annat hett område, liksom i övriga Sverige, är barnomsorg och skola. Här kan Piteå stoltsera med en av landets bästa skolor, enligt de senaste årens mätningar.
– Vi kan konkurrera. För den som väljer att bosätta sig och arbeta i vår region finns alla möjligheter att bygga ett gott liv, med bra skolor, en trygg boendemiljö, utvecklande jobb och dessutom en rik fritid. Vad mer kan man önska sig idag?, avslutar Ylva Sundkvist med.