Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Plats för spännande möten i Nordens största nöjespark

Det handlar kanske inte så mycket om att vara störst – utan om att vara bäst. Bäst på att erbjuda en upplevelse som besökarna bär med sig hem och som finns kvar i minnet under en lång tid. Bäst på underhållning, och inte minst bäst på gästfrihet vilket även omfattar oöverträffade upplevelser kring mat och dryck. Liseberg är en stolt förvaltare av Göteborgs arv som nöjes- och upplevelsestad i Västsverige.

Liseberg stoltserar med några av norra Europas mest spektakulära åkattraktioner, som lovar både unika upplevelser och legendariska turer. Parkens kommunala ledning visade att man vågade sticka ut hakan genom att låta bygga Balder, som är en av Nordens längsta berg- och dalbanor i trä. Samma mod genomsyrade byggnationen av Helix för några år sedan, Skandinaviens längsta och snabbaste berg- och dalbana. Apropå temat om att vara bäst – i år har den nyinvigda gungliknande attraktionen Loke helt säkert toppat listorna.

Det slutar inte här. Liseberg är mycket mer än karuseller och berg- och dalbanor. Liseberg kan överraska som få andra europeiska nöjesparker, med någon nyhet i stort sett årligen. Och bortom allt det finns ännu fler upplevelser med dans, sång, teater och oförglömliga konserter, blomstrande omgivningar att ströva runt i och för att inte glömma de kulinariska höjdpunkter som erbjuds i parkens olika temarestauranger.

Redan då parken byggdes för snart ett sekel sedan var visionen att kunna erbjuda något för alla. Liseberg har verkligen lyckats även när det gäller utbudet av mat och dryck. Här finns i princip allt från Västkustens delikatesser till tysk schnitzel, och lite extra stolta kan man vara över The Green Room, som är en helt vegetarisk restaurang belägen strax innanför Huvudentrén.

The Green Room vittnar liksom Balder, Helix och Loke om det mod som finns hos Lisebergs ledning och som också kan liknas vid verksamhetens själ och hjärta. Det är världens första helvegetariska restaurang i anslutning till en nöjespark, och ett bevis på att man på Liseberg vill vara nytänkande, modern och öppen för förändring.
Mycket handlar om att öppna upp parken för nya möten och målgrupper, enligt Malin Lundström, som är Chef för Privat och företagsförsäljning på Liseberg. Liseberg förvaltar visserligen en stor del av Göteborgs historia som viktig handelsstad på Västkusten, men ska också signalera att Göteborg är en stad i förändring med stark tillväxt.

– Liseberg har många traditioner att förvalta, såsom Lotta på Liseberg och underhållning med krogshower på Rondo. Jul på Liseberg är också en omtyckt tillställning liksom våra julbord. Som en ny tradition har parken numera även öppet under hösten med Halloween på Liseberg, berättar Malin Lundström.
Samtidigt befinner sig hela Liseberg på en ständig upplevelseresa – och många tänker nog direkt på utvecklingen av den nya vattenparken och upplevelsehotellet som planeras lagom till stadens 400-årsjubileum år 2021.

För den som inte kan vänta fyra år till finns en stor sfär av upplevelser att ta del av redan nu – allt från hisnande åkattraktioner till spännande miljöer som inspirerar till nya möten. Liseberg lever till och med mellan säsongerna genom att många företag väljer att förlägga sina konferenser till någon av dess anläggningar där Rondo och Lisebergsteatern är några av de mest populära.