Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Populär skola med ett alldeles speciellt upplägg

Fria Läroverken i Karlstad är Värmlands största friskolegymnasium. Att eleverna får kombinera sitt intresse med gymnasiestudier är en bidragande orsak till skolans popularitet.
– Vårt upplägg gör eleverna mer motiverade i skolan, säger skolans rektor Magnus Alehed.

Fria Läroverken i Karlstad (tidigare JB-gymnasiet) etablerades 2003 och är Värmlands största friskolegymnasium. Skolan erbjuder åtta nationella program som eleverna kan kombinera med olika intresseområden, till exempel idrott, media och e-sport. Eleverna kan också välja ett så kallat “maxa-paket” som innebär att de får med sig så höga meritpoäng som möjligt för vidare studier efter gymnasiet.
– Det som gör vår skola unik är att eleverna får en ordentlig gymnasieutbildning samtidigt som de får ägna sig åt vad de tycker är allra roligast i livet, berättar Magnus Alehed.

Unga hockeystjärnor
Intresseområdet idrott utgörs av ishockey, innebandy och fotboll. Bland de elever som har ishockey som intresseområde finns det några som har särskilt goda framtidsutsikter. De unga förmågorna Rasmus Asplund, Joel Eriksson Ek och Oskar Steen går på skolans ekonomiprogram och de har alla fått möjlighet att spela i SHL med Färjestad i vinter. Rasmus Asplund och Joel Eriksson Ek var dessutom med i det svenska JVM-laget.
Från och med 2015 erbjuder Fria Läroverken intresseområdet e-sport på skolans IT- och Teknikprogram. Fria Läroverken är därmed en av de första gymnasieskolorna i landet som förenar gymnasiestudier med e-sport. Begreppet e-sport myntades i Sydkorea på 1990-talet och är idag en oerhört populär sport över hela världen, inte minst i Sverige som har några av världens bästa spelare. E-sport betyder förenklat att man tävlar mot varandra i olika former av datorspel.
– Hos oss får eleverna lära sig att bli bättre idrottsutövare av engagerade och legitimerade lärare som har god erfarenhet av e-sport, berättar Magnus Alehed.

Internationalisering på schemat
På Fria Läroverken är internationalisering ett prioriterat område och skolan har deltagit i många EU-finansierade projekt. För tillfället är skolan involverad i två stora EU-projekt tillsammans med skolor från Italien, Turkiet, Tjeckien och Slovakien.
– Jag har arbetat som lärare i snart femton år och för mig är internationalisering det i särklass bästa verktyget för att få elever att växa som individer, säger Erik Axelsson, som är internationell koordinator och EU-skolambassadör på Fria Läroverken i Karlstad.
Fria Läroverken i Karlstad lockar elever från hela Värmland. Många elever pendlar uppemot 18 mil per dag för att studera vid skolan. Samtidigt är man inte nöjda utan vill fortsätta att växa och stärka kvaliteten på skolans utbildningar inför framtiden:
– Vi strävar ständigt efter att utveckla vår skolverksamhet. Vi vill ge Värmlands ungdomar de bästa förutsättningarna för att utvecklas skolmässigt men även som individer, säger Magnus Alehed, som själv har över 30 års erfarenhet av att arbeta som rektor och lärare.