Tor 19 maj / År 40 / Nr 1 2022

Positiv drivkraft mot toppen för Hallstahammar

Hallstahammar fortsätter att klättra på Svenskt Näringslivs ranking över landets bästa företagsklimat. Det är en pågående resa sedan 15 år tillbaka, med en serie av framgångar som bygger på ett gott samverkansklimat mellan kommunen och företagen.

Hallstahammar landade på plats 63 i förra årets ranking, vilket var 29 platser bättre än föregående år. Årets resultat är nu presenterat och höll samma nivå som förra året, på vilken plats mot övriga kommuner får man vänta på resultatet till september.
– Det som är så fantastiskt med vår resa är att vi får med alla i vår samverkansstrategi. Vi går framåt tillsammans och så har det varit under de senaste 15 åren, säger hon.
Sedan kommunen tillsammans med de lokala företagen beslutade sig för att vända trenden har Hallstahammar gått från att vara en av de lägst rankade kommunerna till att idag utgöra en positiv drivkraft som fortsätter mot toppen. Det är nog många som är nyfikna på hur det har gått till.

Viktigt med gemensamma insatser
En stor del av Hallstahammars framgångar kan sannolikt tillskrivas föreningen Hallstahammar Promotion, där flera företagarnätverk samlas tillsammans med kommunen. Genom Hallstahammar Promotion anordnas mässor, seminarier, möten mellan företag och kommunens politiker.
– Vi har inom kommunen tillsatt en näringslivsutvecklare som enbart arbetar med Hallstahammar Promotion. Vi gör gemensamma insatser för att marknadsföra Hallstahammar som en attraktiv plats att bo, besöka och starta företag på. Det viktigaste framöver är att synas mer, menar Madeleine Ahlqvist.
Samverkan, möjlighetstänkande, kompetens och entreprenörskap är ledorden för kommunens näringslivsarbete.

Möte mellan olika företagskulturer
Även om Hallstahammars kommun till ytan är den minsta kommunen i Västmanland finns här flera olika företagskulturer.
Hallstahammar i norr präglas av verkstadsindustri och större företag. Kolbäck är en småskalig småföretagarort mitt i jordbruksdistriktet. Strömsholm, med anrika traditioner, utmärker sig genom att ha en riksanläggning för utbildning inom ridsport samt ett av Europas modernaste djursjukhus.
Samtliga företagskulturer värnas i det fortsatta utvecklingsarbetet, där tradition möter nytänkande för att Hallstahammar ska nå toppen. Kommunen, företagen och nätverken inom Hallstahammar Promotion fortsätter att kraftsamla i arbetet med att förbättra företagsklimatet.