Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Positiva effekter då tre avdelningar blev en

Rejlers Sverige har startat ett nytt affärsområde: Technology.
Det är tre avdelningar på industrisidan som gått ihop och blivit en.
– Målet med samgåendet är att öka samarbetet inom industrisektorn hos Rejlers, säger gruppchefen Anders Westberg.
Anders Westberg har sett utvecklingen inom Rejlers på nära håll. När han började jobba på kontoret i Karlstad 2004 fanns det 17 anställda. Idag finns närmare 140 anställda plus personalen i Örebro och Karlskoga som tillsammans utgör Region Västra Svealand.
– Vi har växt en hel del under åren och jag har även upplevt att vi fått ett väldigt gott rykte som arbetsplats, säger Westberg.

En har blivit tre
Westberg har varit gruppchef för den mekaniska delen i Karlstad. Nu har man gått samman med Automation samt Process och Anläggning där gruppcheferna heter Mika Harju och Mikael Sandin.
Det nya namnet är Rejlers Technology och innebär att de tre avdelningarna jobbar gemensamt för att få ett större avtryck på marknaden.
– Vi har jobbat på det här sättet länge regionalt men nu ska vi även jobba så här nationellt. Med denna sammanslagning och dess positiva effekter så kan vi ge oss på större projekt än tidigare och gärna då helhetsprojekt där alla grupperna jobbar ihop, säger Anders Westberg.

Stort geografiskt område
Rejlers Region Västra Svealand har ett stort arbetsområde som sträcker sig från Dalsland upp till Dalarna och bort till vissa delar av Mälardalen. Ett urval av kunder är Ovako i Hällefors som tillverkar stålstänger, Barilla i Filipstad (tidigare Wasabröd) och Stora Enso i Skoghall utanför Karlstad.
– 90 procent av våra kunder finns inom en radie på tio mil. Det ger oss en närhet till kunderna, säger Anders Westberg.
Rejlers Technology jobbar inom flera områden inom industrin.
– Vi hjälper våra kunder att utveckla deras verksamhet från idéstadie till färdig lösning. En sak som vi gör på mekaniksidan är att vi moderniserar. Det kan handla om att vi byter styrsystem när dessa har blivit för gamla. Vi är rådgivare, konstruktörer och projektledare. Ett viktigt område är säkerheten i industrin där man måste följa maskindirektiv och arbetsmiljölagar. Inom detta område verkar våra teknikinformatörer, säger Anders Westberg.

Flera olika ben
Framförallt är det viktigt att ha fler ben att stå på resonerar Anders Westberg.
– Vi måste forma oss efter industrin. Vi kan inte bara ha en kund eller ett kompetensområde. Vi måste ha många olika kunskaper.
Rejlers finns i Sverige, Norge och Finland och kontoret i Karlstad har börjat blicka mot Norge för att eventuellt ge sig in på en ny marknad. I vårt västra grannland finns Rejlers Energy och ITC, men ännu inte Technology-delen.
– Vi har tittat på Norge, men det är ännu så länge på planeringstadiet, säger Anders Westberg.