Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Praktikplatsen genom Misa blev ett lyft

Jimmy Larsson, 30, från Västerås är sjukpensionär.
Men genom Misa har fått en ny chans i arbetslivet – som praktikant på fackförbundet IF Metall.
– Min förmåga att fungera bland andra människor har blivit bättre sedan jag kom dit, säger han.

Misa som startades i Stockholm av Lennart Jönsson firade 20-årsjubileum 2014 och har funnits i Västerås sedan 2011. Där finns det för närvarande nio medarbetare som i första hand arbetar med tjänster gentemot Västerås Stad och Arbetsförmedlingen.
Misa erbjuder arbetsinriktad verksamhet för människor med arbetshinder. Grundidén är att alla människor kan delta i samhället och i arbetslivet, med rätt stöd. Verksamheten bygger på att personens egna idéer, intressen och resurser tas tillvara.
Jimmy Larsson hade gått hemma länge när han fick erbjudandet genom Misa att få komma och praktisera på IF Metall i Köping och Västerås – två dagar i veckan.
– Jag bor mellan Kolbäck och Dingtuna så det är ungefär lika långt med buss åt båda håll. Jag har varit där ett år nu och jag känner att självförtroendet blivit bättre och bättre, säger han.

Svårt att få jobb
Jimmy Larsson har Aspergers syndrom och därigenom nedsatt social förmåga. Det har gjort att han haft svårt att få ett jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.
Genom Misa fick han hjälp med kartläggning av sina personliga förmågor och en genomgång av styrkor respektive svagheter.
–Vi kom fram till att ett kontorsjobb skulle passa mig bra och just nu jobbar jag bland annat med att arkivera, kopiera och slänga skräp. Det är ju arbetsuppgifter som någon annan på företaget hade fått göra om jag inte gjort dem så det känns som att jag gör en insats, säger Jimmy Larsson.

Försiktigt optimistisk
Jimmy hoppas att praktikplatsen på IF Metall ska leda till en anställning i någon form, men han har också en idé om att börja plugga.
– Jag är försiktigt optimistisk och jag tycker att jag lär mig saker hela tiden. Eftersom jag har ett medfött handikapp så får jag jobba med det varje dag och försöka hantera hur jag ska bete mig i sociala sammanhang, säger Jimmy Larsson och fortsätter:
– Jag har alltid varit en riktig datanörd och läst mycket. Men jag har även en förhoppning om att kunna ta upp thaiboxningen i Västerås igen nån dag, säger han.

Utvecklingen viktigast
Joacim Gunnarsson som är enhetschef på Misa i Västerås, betonar vikten av de olika delarna i Misas upplägg för att få människor i sysselsättning. Dels kartläggningen av individen, men också praktiken på arbetsplatsen där man provar vad man passar för, och i vilken omfattning man kan jobba. Men också om stödet och uppföljningen som individen får av Misa även efter tiden på arbetsplatsen.
– För oss är det viktigaste att se att människor utvecklas. Bara att ta bussen till en arbetsplats är ett stort projekt för vissa och när vi ser att man övervinner sina egna rädslor och tar den där bussen så känns det otroligt bra för oss, säger Joacim Gunnarsson.