Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Prisad ingenjörsbyrå utvecklas mot nya mål

Lennartssons Ingenjörsbyrå tog stolt emot Dagens Industris Gasellpris i slutet av 2015. Företaget firade samtidigt sitt 25-årsjubileum och kan idag blicka tillbaka på en mycket positiv utveckling sedan starten. Nu satsar det ägarledda konsultbolaget mot nya mål tillsammans med såväl seniora som juniora förmågor.

Hösten 1990 startades Lennartssons Ingenjörsbyrå AB i Fröjered. Grundaren Urban Lennartsson var ensam ingenjör fram till år 1997 men idag sysselsätter byrån ett 15-tal ingenjörer med lite olika bakgrunder. Företaget har dessutom öppnat ett kontor i Skövde eftersom många nyckelkunder finns just här.
För att trygga ny kompetens förlitar sig Lennartssons mycket på kontakter med högskolor, och under årens lopp har flera nyutexaminerade ingenjörer anställts.
– Att anställa nyutexaminerade ingenjörer kräver förvisso mer resurser än att anställa en ingenjör med erfarenhet, men fördelarna överväger ändå, menar Urban Lennartsson, och förklarar:
– Jag upplever att jag får ambitiösa, duktiga och engagerade medarbetare som brinner för jobbet. Dessutom har vi lyckats skapa ett sammansvetsat team där man gärna hjälper varandra med problemlösning på ett prestigelöst sätt.

Skiftande uppdrag
Konstruktion av fritöser för tacoskal samt utrustning för tillverkning av allt från träpallar till garageportar – Lennartssons kan visa en stor bredd av uppdrag och den gemensamma nämnaren kundanpassade lösningar. Lennartssons tar med andra ord fram ritningar för att bygga maskiner som industrin behöver men som inte finns att köpa färdiga.
På Lennartssons arbetar man även med produktutveckling. Bland projekten finns nya varianter av snabbkopplingar för Cejn, nytt utförande av flak- och skåpspåbyggnader för Autokaross samt nya gräsklipparmodeller för Stiga.

Ytterligare erkännande
När Dagens Industri utsåg Lennartssons till Gasellföretag 2015 fick företaget ytterligare ett erkännande.
– Vi ser det som ett kvitto på att vi har rätt fokus i verksamheten. Extra roligt är det att kunna ge unga ambitiösa nyutexaminerade maskiningenjörer chansen att få ett utvecklande arbete. Personligen tycker jag det är stimulerande att se dem växa i sina roller, säger Urban Lennartsson avslutningsvis.