Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Proffessionals Nord – med fokus på Norrland

Professionals Nord är personaluthyrning- och rekryteringsbolaget som växer.
Företaget har gått från fyra internt anställda till 30 på bara ett och ett halvt år och har just nu över 200 konsulter ute på uppdrag hos sina samarbetspartners.
– Det har gått fortare än vad vi hade trott, säger Mattias Mattsson, VD och Grundare.

Det går inte att bortse från framgångssagan Professionals Nord. Första bokslutet redovisade företaget en omsättning på 24 miljoner kronor och 3 miljoner i vinst.
– Vi har målet att omsätta 100 miljoner inom fem år och som det ser ut nu så kommer det att gå betydligt fortare att nå det. Det beror dels på den feedback vi fått av kunderna samt våra duktiga medarbetare som gemensamt dragit det här lasset, säger Mattias.
Mattias har varit verksam inom branschen sedan 2011. Han tvekade aldrig att starta eget och tog med sig några av sina branschkollegor för att starta Professionals Nord för ett och ett halvt år sedan.
– Jag tyckte det kändes helt rätt redan från början. Dels hade jag haft eget företag tidigare och dels hade jag ett team som jag trodde mycket på, säger Mattias.

Fokuserar på Norrland
Företaget startade i Umeå och Sundsvall och har helt och hållet riktat in sig på att hyra ut konsultpersonal i Norrland, som endast har hälften så många bemanningsföretag som i Stockholm. Professionals Nord har även öppnat kontor i Östersund och Örnsköldsvik och i framtiden vill man utvidga verksamheten till bland annat Gävle, Luleå, Hudiksvall, Härnösand och Skellefteå.
– Vi har medvetet valt att jobba enbart mot Norrland där vi vill bli en stark lokal aktör och där vi vara med och bidra till ett starkt näringsliv. Fördelen med att verka lokalt att det inte blir så stora avstånd mellan oss och kunderna och det på sikt gör det lättare att hitta rätt person till de olika tjänsterna, säger Mattias Mattsson och fortsätter:
– En av våra styrkor är att vi ser oss som en samarbetspartner och inte enbart en leverantör av arbetskraft. Det har givit resultat, säger Mattias Mattsson.

Bidrar till tillväxten
Frida Engström är Kundansvarig för Östersund vid Professionals Nord.
– Att få möjlighet att träffa, nätverka och diskutera Norrlands framtid och tillväxt tillsammans med så otroligt många verksamheter som jag får göra i min vardag är helt fantastiskt, berättar Frida och fortsätter:  
– Min reflektion över näringslivet i Jämtland är att det finns en positiv framåtanda men att vi måste arbeta för att bibehålla arbetstillfällen och se till att den kompetens som utbildas stannar kvar. Här hoppas jag att vårt arbete för ett starkare Norrland kommer att avspeglas och jag ser fram emot att utveckla vår verksamhet och på så sätt bidra till Jämtlandsregionens tillväxt.
Professionals Nord arbetar dedikerat i de städer de är verksamma inom, Jesper Bruksner är Konsultchef och arbetar mot Östersund.
– Då jag studerat och arbetat i Östersund ligger både staden och regionen mig varmt om hjärtat, att få hjälpa till att bidra för att stärka inte bara Jämtland utan Norrland i stort är starkt motiverande. Ett företag som Professionals Nord behövs för regionen, dels för att bidra till kompetensförsörjningen och säkerställa att kompetens stannar kvar, säger Jesper.