Ons 24 jul / År 42 / Nr 3 2024

Proffsig besiktning nära E4:an

Opus nya anläggning i Gävle-Syd tar emot både personbilar, tunga lastbilar och motorcyklar. Alla är välkomna till den moderna besiktningsstationen där personalen är väl medveten om att varje fordon oavsett ålder och skick är ägarens ögonsten.

Det var i januari i år som Opus bilprovning slog upp portarna till en helt ny anläggning på Katrineborgsgatan i Gävle. Där finns tre banor för att utföra besiktningar och kontroller, en för lastbilar och två för personbilar. Varje bana kan ta emot 10 000 bilar per år, och de gör runt 48 besiktningar om dagen av personbilar.
– Vi är måna om att kunden ska vara med under besiktningen så att vi kan förklara vad felet är. Och förare av tunga fordon kan ofta sitt fordon utan och innan och vill gärna se själva felet, säger Morgan Grundström som är stationschef på Opus i Gävle-Syd
Vad är det vanligaste felet på personbilar?
– Det är lampor som inte funkar, men det är något som går ganska lätt att åtgärda för fordonsägarna. Många är ändå nervösa när de kommer hit och jämför det med att gå till tandläkaren.
Hur lång tid tar det att besiktiga en tung lastbil?
– Det tar 40 minuter och då är vi två man.

Besiktigar även lastbilar
Opus besiktningsstation i Gävle-Syd är en ny och fräsch anläggning med proffsig personal. Dessutom är den uppskattad för sitt läge precis intill E4:an, vilket gör det lätt att ta sig dit. Inte minst för förarna med de lite tyngre fordonen.
– Tidigare hade vi en liten anläggning en bit bort bara för personbilar, då var det många åkare som undrade varför vi inte startade en anläggning som kunde ta emot lastbilar också. Och nu har vi det, säger Morgan Grundström.

Kunden i fokus
Förutom vanliga besiktningar gör Opus i Gävle-Syd också gasolkontroller och fuktkontroller i husbilar och husvagnar. Då gör också extra bromskontrollerna för tunga fordon. Och på Opus alla stationer gäller slippa-vänta-garanti. Personbilar ska få en tid inom 24 timmar, tunga fordon inom en vecka och så är det 20 minuters obokad efterkontroll för personbilar.
Det är fyra man som jobbar på besiktningsstationen i Gävle-Syd, snart fem, och alla vet de att kunderna som kommer med sina bilar är lite nervösa. Stationschefen trycker på vikten av att ta sig an kunderna på ett bra sätt.
– Alla ska känna sig välkomna till oss. Vi säger inte nej utan försöker alltid lösa ett problem, säger stationschef Morgan Grundström.