Sön 4 jun / År 41 / Nr 1 2023

PwC – revisionsbyrån nära dig

Med 130 kontor från norr till söder i Sverige och 3.700 anställda har revisions- och redovisningsbyrån PwC en unik lokal förankring.
– Eftersom vi har nära till kunderna så får vi en lokal kännedom om vad som händer på orten, säger Jan Sjölund, kontorschef på PwC i Örnsköldsvik.

PwC är Sveriges ledande revisions- och redovisningsbyrå med 60.000 kunder över hela landet. Företaget är också ledande när det gäller att bidra till värde för kunderna genom smarta och effektiva ekonomitjänster.
PwC i Örnsköldsvik har funnits sedan 1979 och sysselsätter elva personer som jobbar med redovisning, löner, bokslut, deklarationer etc. och sju som arbetar med revision.
Kunderna består av allt från enskilda firmor som får hjälp en gång om året med redovisning och deklaration till bolag som ingår i större koncerner.
– Många förknippar nog PwC som en ren revisionsbyrå, men nu satsar vi mycket på redovisningstjänster, säger Jan Sjölund.
Affärsidén hos PwC är att utveckla, sälja och genomföra revision, redovisning och kvalificerad rådgivning inom finansiella och angränsande områden så att internationella och svenska företag, samt dess ägare, organisationer och offentlig sektor kan uppnå värdetillväxt och trygghet.

MyBusiness
PwC utvecklar ständigt nya tjänster som lyfter kundernas verksamhet. Nya användarvänliga verktyg för att hålla koll på ekonomiarbetet efterfrågas hela tiden.
PwC har nu lanserat affärsplattformen MyBusiness, som hjälper kunderna att hålla reda på siffror och dokument. Detta ger en snabb överblick över hur verksamheten mår och går.
– Den mobila affärsplattformen gör att kunden kan ha ”hela sitt kontor” via nätet och mobiltelefonen. Man kan till exempel se sin redovisning och kommunikationen med sin redovisningskonsult i mobiltelefonen, berättar Jan Sjölund.

Slopad revisionsplikt
Revisionsplikten avskaffades i november 2010, vilket innebär att enmansbolag slipper revision om omsättningen är under tre miljoner kronor eller om bolagets totala tillgångar ligger under 1,5 miljoner kronor.
– De nystartade företagen väljer till stor del att inte ha revisor av olika anledningar, det kan till exempel vara att spara kostnader i början. Men det finns alltid ett behov av att ha en bra kvalitet i sin redovisning och ett bollplank att diskutera sin verksamhet med, säger Jan Sjölund.
Företagsklimatet i Örnsköldsvik kommun är varierande för närvarande.
– En del företag har det kämpigare nu när konjunkturen varit sämre och likviditeten blivit påfrestande. Men i vissa branscher går det bra för företagen så det är olika.
Jan Sjölund har arbetat med redovisning och revision sedan 1988 och sedan 1 januari 2010 är han kontorschef på PwC i Örnsköldsvik.