Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Quickman vidareutvecklar storsäljande kranarm och satsar på tillväxt

Specialutvecklade, kundanpassade kranarmar med mycket stor flexibilitet och slitstyrka är Örnsköldsviksföretaget Quickmans specialitet. I över 30 år har företaget utvecklat och konstruerat kranarmar i olika utföranden, samt andra entreprenadredskap som skopor, snöblad och gaffelställ.

Med en produktion på omkring 50 kranarmar om året är Quickman en av Norrlands främsta tillverkare av just den här typen av nischprodukter. Det är mycket tack vare ett väletablerat nätverk och långvariga kundkontakter som företaget lyckats skapa tillväxt trots en hårt konkurrensutsatt marknad.
– Vi tror på hög tillgänglighet, flexibilitet och givetvis kvalitet. Det vi levererar ska hålla för tuffa påfrestningar under många år framöver, det finns inga genvägar när det gäller säkerhet och kvalitet, säger VD Mikael Gyllenhammar med eftertryck.

Unik storsäljande kranarm
Quickmans storsäljare är en steglös hydraulisk kranarm på nio meter. Under de senaste åren har man också utvecklat kranarmar på sex respektive elva meter för att nå en ännu större kundgrupp med bredare applikationsområden.
– Det är samma teknik som ligger till grund för vår mest populära kranarm, det är bara längden som skiljer. Vi är ensamma på marknaden med just den här produkten som vi utvecklat i egen regi. Genom åren har vi sålt oerhört många kranarmar av den här typen, som först lanserades i slutet av 1980-talet, upplyser Mikael Gyllenhammar, som tog över verksamheten efter sin far 2012.
Det som gör Quickmans kranarm så unik, förutom att den är steglös, är att den är lågt byggd vilket gör den mer lätthanterlig och flexibel. Den går också att utrusta med vinsch vid behov. Mikael tror mycket på produkten, som trots att den funnits på marknaden i snart 30 år fortsätter att skapa tillväxt för företaget.

Tror på uppgång
Quickman ser en ljusning vid horisonten. Efter några års lågkonjunktur ser man nu en vändning i takt med att entreprenadbranschen vaknar till liv igen.
– Det börjar hända saker och vi är positiva inför framtiden. Vi har fått in nya beställningar från lite olika håll, en del nya kunder också vilket naturligtvis känns väldigt positivt, kommenterar Mikael Gyllenhammar, som också är noga med att nämna bredden i företaget med legotillverkning.
Timmergripar och stora skopor är exempel på legotillverkade produkter som Quickman levererat till Umeåföretag. Här tror Mikael också på en viss uppgång framöver i takt med att fler upptäcker fördelarna med en partner som Quickman, som löser det mesta med kunskap och modern teknik.