Ons 24 jul / År 42 / Nr 3 2024

Rätt skyddsutrustning räddar liv

När det gäller högpresterande skyddsutrustning och skyddskläder finns det ingen som kan leverera som TST Sweden i Borås. Företaget utvecklar och tillverkar material för skyddskläder i egen regi, och samarbetar bara med de allra bästa när det gäller leverans av annan skyddsutrustning.

TST Sweden utgår från Viared företagspark i Borås och når därför en stor marknad inom några timmar. Dock så är den största kundgruppen internationell, upp till 90 procent av tillverkningen går till kunder i andra länder som uppskattar den svenska standard och kvalitet som TST Sweden står för.
– Vi arbetar enbart med nischade skyddsprodukter som används i extrema miljöer. Några exempel är inom offshoreindustrin, petrokemisk industri och inom bygg- och anläggningsbranschen. Då handlar det ofta om att riva något och bygga upp något nytt, renovera gammal betong och liknande, förklarar Jörgen Lillieroth, vd på TST Sweden.

Räddar liv
TST Swedens produkter bidrar till att rädda många liv årligen. Oavsett hur proaktivt man arbetar så finns det en del arbetsmoment som är svåra att få helt säkra. Ett sådant moment är när man ska bila bort gammal betong med högtrycksstråle. Om olyckan är framme kan TST Swedens skyddsutrustning vara skillnaden mellan liv och död.
– För att bevara våra kärnvärden sker nästan all tillverkning i Sverige. Vi har utvecklat egna industritextilier som används för att tillverka skyddskläder som står emot en vattenstråle på 3000 bar. Om man jämför med en vanlig högtryckstvätt för hemmabruk som har upp till 130 bar så förstår man snabbt hur stora tryck vi talar om här, säger Jörgen Lillieroth.
En vattenstråle på 3000 bar skär i betong som smör. Helt otroligt är att det finns arbetsplatser i världen där man hanterar dessa tryck i farliga processer, men inte använder skyddskläder som är garanterade att hålla för det. TST Sweden vill sprida kunskap om hur viktigt det är att använda rätt skyddsutrustning – varje gång och inom alla tillämpningar. Det är som viktigast i miljöer där det är långt till sjukvården, som till exempel på en oljerigg.

Värnar om kompetensen
TST Sweden drar nytta av att verka mitt i Textilsverige. För att bevara en stor del av tillverkningen inom landets gränser är det också en förutsättning. Tygerna vävs, beläggs och färdigställs i Sverige, och nästan alla kläder sys i Boråstrakten.
– Textilhögskolan i Borås är en stor tillgång för oss. Eftersom det utbildas väldigt få sömmerskor så måste vi vara rädda om den kompetens vi har. Vi måste också bidra till att stärka intresset för branschen. Jag tror att många som är intresserade av att sy kläder mycket väl skulle passa inom industrisömnad – om de får en chans att lära känna branschen. Här måste vi bli bättre på att marknadsföra oss och vad vi kan erbjuda, avslutar Jörgen Lillieroth.