Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Rätt temperatur på rätt plats

Året var 1950 då Georg Grundström startade NKI-Kyl AB i Örnsköldsvik.
Idag drivs familjeföretaget av Georgs sonson, Stefan Grundström, och Anders Jäger samt 25 kunniga medarbetare.

NKI-Kyl säljer, projekterar, installerar och servar kommersiell kyla, komfortkyla, värmepumpar och mobilkyla åt butik, industri, kontor och restaurang. Företaget är också specialiserat på storkök och kommersiella tvättstugor.
– Just nu arbetar vi i en ny ICA Kvantum-butik i Sollefteå, som får en miljövänlig kylanläggning med CO2. Vi gör också en stor ombyggnation på ICA Supermarket i Själevad och nyligen installerade vi kyla på Willys i Kramfors, berättar Håkan Grundström, projektledare på NKI-Kyl.
NKI-Kyl har förutom större uppdrag ute hos kund även butiksförsäljning med utställningsmaskiner och reservdelar. Företaget är ackrediterat av SWEDAC och arbetar efter miljöledningssystem ISO 14001 och kvalitetsledningssystem ISO 9000:2000.

Lång erfarenhet
NKI-Kyl har lång erfarenhet och omfattande kunskaper när det gäller att skapa rätt klimat och temperatur. Företaget hjälper sina kunder med ett trivsamt arbetsklimat på kontoret, kvalitetssäkrade installationer till fabrikslokalen och designade kyl- och frysanläggningar till butiken med säkra övervakningssystem.
Rätt klimat är grundförutsättningen för att både byggnader och människor ska må bra. NKI-Kyl hjälper kunderna att hitta en smart lösning för uppvärmningen, men man utför även service och underhåll av den befintliga anläggningen.

Spara energi
De flesta fastigheter kan spara mycket energi. Det sänker driftskostnaderna och är bra för miljön. NKI-Kyl kan energieffektivisering och är en av marknadens största aktörer på området.
– På senare tid har det blivit ett stort miljötänk på affärssidan och vi jobbar mycket med energioptimering nu. Utsläppen av freon har idag minskat drastiskt, men mycket återstår att göra och nya lösningar tas fram, bland annat CO2-anläggningar som minskar den globala uppvärmningen samt frekvensstyrning av kompressorer och EC-motorer. En normalaffär kan tjäna 200.000 kW genom att göra en energioptimering. Ett lysande exempel är Coop i Örnsköldsvik, där besparingen var betydligt mer, säger Håkan Grundström.

Från frysfack till frysbox
NKI-Kyl säljer och underhåller utrustning till restauranger och storkök såsom beredningsutrustning, kyl- och frysanläggningar, ugnar med mera.
– När pappa drev företaget på 50-talet fanns inte frysboxar utan han sålde frysfacksanläggningar till allmänheten och varubussar. Butikskyla var också en stor gren. På företaget idag har vi kvar en gammal charkkyldisk som tillverkades 1955, berättar Håkan Grundström
NKI-Kyl säljer och servar även utrustning till offentliga tvättstugor, till exempel tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och andra tillbehör för en komplett tvättstuga.
– Vår styrka är att vi har flera ben att stå på och det gör att vi inte är så känsliga om det blir lågkonjunktur. Dessutom finns en hög kunskap i huset så man kan alltid fråga varandra vid problemlösning. Vi har haft en bra utveckling genom åren och har ständigt ökat i manskap och omsättning. Idag har vi 25 anställda och omsätter ungefär 50 miljoner kronor, säger Håkan Grundström.
Framtidsvisionen för NKI-Kyl är att fortsätta hålla en hög service mot kunderna, att behålla de kunder företaget har idag och även att få in nya kunder.