Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Recticels Technical Foam i Elon Musks superraket

Recticel är en globalt ledande leverantör av olika lösningar som tryggar komfort. Många förknippar den svenska enheten av bolaget med madrasser och möbelskum, men det är bara en av många branscher som företaget levererar till från Gislaved. Här tillverkas ytterst högteknologiska produkter – allt från bränslefilter till komponenter för högklassig fordonsinteriör.

Börsnoterade Recticel är välkända globalt, med lokal verksamhet i närmare 30 länder och huvudkontor i Bryssel. Men hemma i Sverige är det inte så många bland gemene man som vet vad företaget gör på fabriken i Gislaved – trots att det rör sig om teknik som ingår i produkter som vi använder varje dag.

Från sängar till raketer
Den största produktkategorin är Bedding, med madrasstillverkning inklusive tredjepartslogistik för stora varuhus specialiserade på sängar. Madrasserna packas och skickas ut till varuhusen direkt från produktionen i Gislaved. Ett annat affärsområde är komfort, som omfattar möbelskum till soffor och fåtöljer bland annat.
Det tredje affärsområdet omfattar tekniska applikationer, inom Recticel samlade under det gemensamma namnet Technical Foam. Det är ett mycket spännande utvecklingsområde som verkligen ställer den tekniska kompetensen mot väggen. Ofta handlar det om att uppnå ökad säkerhet och komfort med hjälp av skumplast – såsom i filter för rening och fordonsinteriörer för ökad komfort. Även ljudabsorbtion i fordon är ett stort användingsområde och då inte bara bilar.
I Teslaägaren Elon Musks superraket, tillverkad av SpaceX, är tekniska ljudabsorbenter från Sverige det bästa alternativet.
– Det känns verkligen häftigt att tillsammans med vår svenska partner, få vara en del av ett så pass uppmärksammat projekt, säger Ronnie Petersson försäljningschef för Technical Foam.
Recticel har varit med tillsammans med sin partner och utvecklat de ljuddämpande panelerna som finns i raketen, som i skrivande stund är på väg på sin resa om 5,5 miljoner mil med en alldeles speciell last – en sportbil av märket Tesla. Även komponenter i Teslan kommer från Gislaved.

Vill öka medvetenhet kring varumärket
Det är på tiden att den lokala kännedomen blir bättre kring vad Recticel står för. De svenska anläggningarna i Gislaved och Mönsterås sysselsätter över 200 personer, varav merparten i Gislaved. Och det behövs ständigt fler talanger som vill vara med och driva utvecklingen inom skumplast.
– Vår största utmaning är att vi konkurrerar om samma kompetens som de stora namnen inom industrin. Recticel gör riktigt spännande produkter och levererar till unika projekt med teknikhöjd, men vi är inte så kända här i regionen. Vi har inlett ett mer intensivt arbete för att marknadsföra varumärket lokalt, säger Rebecka Ek, HR-chef.
Det finns många olika yrkesroller under samma tak i Recticels fabrik i Gislaved. Kunskap om materialets egenskaper, utvecklare av nya tekniker för bearbetning av materialet finns också i huset. Utveckling av nya material sker vid vår huvudfabrik utanför Bryssel, där vi har ett globalt R&D med ca 120 forskare.
Med ökad kännedom om företaget borde det inte bli någon större utmaning att rekrytera – för vem vill inte vara med i ett företag med som jobbar inom så många olika intressanta branscher?