Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Rejält uppsving för Engeltofta

Gävle ligger närmare Stockholm än vad många tror. Inom en timme från centrala Stockholm nås det privatägda hotell- och konferensparadiset Engeltofta, beläget alldeles vid natursköna Gävlebukten. Efter en kraftig utbyggnad står anläggningen snart redo med 140 bäddar och konferensmöjligheter för flera hundra deltagare.

Engeltoftas ägare, det vill säga fastighetsbolaget Nickback, Geflebo och en handfull privatpersoner, är eniga om att anläggningen har en fantastisk potential. Byggstarten för etapp två av nya Sea Lodge, Engeltoftas hotellkoncept, har gått av stapeln och banar väg för vidareutveckling av Engeltofta till att bli en förstklassig konferens- och semesteranläggning.

Mångmiljoninvestering
Det gamla pensionatet rivs, Engeltofta Residens rustas upp och hotellet uppgraderas med 90 nya bäddar fördelade på 18 sviter vilket gör att Engeltofta Sea Lodge Hotel kommer att kunna erbjuda totalt 140 bäddar. Redan i augusti räknar man med färdigställdande av de nya hotellsviterna.
– Sammantaget handlar det om en investering på närmare 100 miljoner kronor om vi räknar med första etappen i utvecklingen av Sea Lodge, upplyser Lennart Schullerquist, marknadsansvarig på Engeltofta.

Fördel med ny marina
Intresset för Gävle ökar och snart passerar Norrlands äldsta stad 100 000 invånare. Det händer mycket i och omkring Gävle. Till Engeltoftas fördel kan nämnas att det planeras för en ny marina samt att skärgårdstrafiken kommer att utökas bland annat till Furuvik. Eftersom hotellet ligger alldeles vid strandkanten blir det en ökad tillgänglighet för gästerna som lätt kan ta sig till och från olika sevärdheter i staden.
– Vi drar naturligtvis också fördel av att Engeltofta ligger alldeles intill en av Sveriges största golfanläggningar. För att ta vara på det ytterligare bygger vi en övningsgreen för våra gäster. Den ska liksom poolområdet stå färdig till augusti i år, berättar Lennart Schullerquist vidare.

Möte med historiska kändisar
Engeltofta är Gävles enda hotell med havsutsikt. Anläggningen är unik på flera sätt, inte minst tack vare sin historia som pampigt hem åt rika grosshandlare i slutet av 1800- till början av 1900-talet. Samtliga tidigare residenter har satt sin prägel på Engeltofta, som idag utgör en viktig del av Gävles historia som handelsstad på den norrländska kusten.
– Vi tar vara på Engeltoftas historia och har skapat upplevelser kring den. I konferenssalarna, som kommer att få namn efter tidigare residenter, kan man numera läsa om Engeltoftas tidigare ägare och lite om deras liv, upplyser en entusiastisk Lennart Schullerquist.
Grosshandlare B G Kronberg, uppfinnaren Ninni Kronberg samt entreprenören Oscar Zedrén är exempel på mycket framstående och kända personer ur Gävles historia som konferensgästerna får möta.