Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

Ridsportens motsvarighet till fotbollens Champions League

Alla som har minsta antydan av intresse för ridsport känner till Falsterbo Horse Show. Evenemanget sätter den lilla orten Falsterbo i Vellinge kommun på kartan, och då tillsammans med stora eventstäder som Dublin, Rotterdam och Barcelona.

Falsterbo Horse Show firar sitt 100-årsjubilieum nästa år. Det kommer sannolikt att bli en stor folkfest i hela kommunen, samt i alla kretsar där hästar och ridsport uppskattas. Det vill säga nästan överallt. Årets evenemang anordnas veckan 7 – 14 juli, och kan bli lite av en försmak på vad som ska komma i samband med jubileet. För den som inte kan besöka evenemanget själv kan det vara glädjande att veta att SVT är på plats och direktsänder.

Ridsportens Champions League
Att det kommer att bli ett storslaget event i år kan man så gott som räkna med. Alla internationella ridsporttävlingar rankas på en skala om en till fem stjärnor, och Falsterbo Horse Show har högsta rang med fem stjärnor både i hoppning och dressyr. Det finns de facto bara två ställen till i världen som har det.
Man kan säga att Falsterbo Horse Show anordnar tävlingar som är ridsportens motsvarighet till fotbollens Champions League. Precis som i fotbollen anordnas lagtävlingar där de tio bästa får möta varandra, och där finns Sverige med.
Inom hela det veckolånga evenemanget deltar cirka 750 ryttare från omkring 20-talet länder. Totalt delas 9,5 miljoner kronor ut i prispengar. Falsterbo Horse Show lockar mycket utländska sponsorer, och den största sedan fyra år tillbaka är Longines.

Lyfter besöksnäringen
Det är ingen överdrift att säga att orten Falsterbo lever gott på Falsterbo Horse Show. Evenemanget drar omkring 60.000 besökare, varav merparten eller ungefär 60 procent kommer från andra regioner i Sverige samt utomlands. Det ger ett lyft till besöksnäringen i hela Vellinge kommun. Som jämförelse – under 2017 omsatte besöksnäringen samt dess relaterade branscher 146 miljoner kronor i direkt koppling till Falsterbo Horse Show.

Fullt program
Förutom hästsport i världsklass finns det även en stor mässa med drygt 230 utställare på plats under eventveckan. Här finns allt från utrustning och kläder för att utöva ridsport, men även bilar som visas och säljs på plats. Dessutom finns ett 40-tal olika serveringsställen, ett stort familjeområde med mängder av aktiviteter för alla åldrar, det anordnas olika uppvisningar samt till och med ett kamelrace.
Det är med andra ord ett fullt program alla dagar – och ännu mer kommer det att bli då evenemanget lockar nästa generation och en helt ny publik till den här arenan och till ridsporten. Allt fler målgrupper visar intresse och Falsterbo Horse Show fortsätter att utvecklas tillsammans med dem.