Mån 8 aug / År 40 / Nr 3 2022

Rikstäckande transporter av kylt och fryst

Familjeföretaget EA Åkeri AB i Skara har jobbat med transporter i mer än 60 år och erbjuder idag rikstäckande transporter av kylt och fryst livsmedel. – Vi är ganska unika eftersom vi inte är knutna till någon av de större speditörerna utan lever ett eget liv, säger företagets vd Stefan Nyman.

Året var 1951 då Stefans farfar, Erling Andersson, startade EA Åkeri. I början av 1990-talet övertogs företaget av Erlings son, Kent Andersson, och sedan 2006 drivs EA Åkeri av tredje generationen genom Stefan Nyman.
Företaget har idag 95 anställda och förfogar över 43 bilar och 50 släp. Tre inlejda åkerier kör dessutom för företaget.
– Vi är fokuserade på kyl- och frystransporter och kör gods över hela Sverige. Vi har ett 40-tal kunder och den största är Scan, som vi har kört för sedan 60-talet, berättar Stefan.
Bland andra återkommande kunder kan nämnas Lantmännen, Doggy, Frödinge Mejeri, Procordia, Feldt´s Fisk & Skaldjur och Kronfågel.
EA Åkeri har kyl- och frysterminal samt kontor och verkstad i Skara. Bilar utgår även från Flen och Örkelljunga.
Varje dag mäts fordonsutnyttjande och beläggningsgrad för att få en så kostnadseffektiv transport som möjligt.

Stor flexibilitet
EA Åkeri är det lilla företaget med stor flexibilitet och personliga kontakter, men företaget har också ett stort nätverk av transporter och kan även ta större uppdrag.
– Vi kör enligt svenska kollektivavtalet och efter de lagar och regler som gäller. Om man jämför med våra konkurrenter så är vi lite mer serviceinriktade och flexibla i våra uppdrag. Vi jobbar nära våra kunder och har ofta långa kundrelationer, några har funnits med sedan 60-talet, berättar Stefan.
Åkeriet har egen verkstad och certifierad personal på att göra service och reparera kyl- och frysaggregaten. Man jobbar förebyggande med ekipagen för att minska stillestånd och olyckor.

Övervakad kyla
Alla fordon har inkopplat ett temperaturloggsystem, vilket gör att kunderna kan få rutten övervakad i realtid och se att godset alltid håller den kyla som utlovats. Man kan när som helst få besked om var bilen är och när godset kommer att levereras.
Att ta ansvar för miljön är en självklarhet för EA Åkeri.
– Vi är certifierade enligt ISO 14001 och satsar hårt på att investera i vår bilpark för att få ner koldioxidutsläppen och drivmedelsförbrukningen.
EA Åkeri har haft en god utveckling genom åren och har vuxit omsättningsmässigt med ett par procent varje år.
– Vår ambition är att växa med våra kunder och med bibehållen lönsamhet. Vi tror på vår modell med svenskt kollektivavtal, moderna bilar och att utföra ett bra jobb. Vi har nu funnits i 62 år och min förhoppning är att vi ska överleva i minst 62 år till, säger Stefan Nyman avslutningsvis.