Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Riktigt bra teater från Värmland

Från folkkulturen och de värmländska skogarna hämtas inspiration för att skapa professionella teaterupplevelser på hög nivå. Det unika konstnärliga uttrycket gör att alla som någon gång sett en produktion av Västanå teater känner igen berättarstilen, även om själva produktionen är ny.

Intresset för teater ökar. I alla fall för den form av teater som Västanå teater står för, med det genuina hantverket som tydligt framträder i kostymerna och en berättarstil som inte går att jämföra med något annat. Att satsa på det som gör teatern till en unik upplevelse, där publiken är en del av produktionen och där berättandet involverar besökarna under hela föreställningen, det är professionell teater av högsta klass.
– Att nå en så bred publik som möjligt är huvudambitionen. Därför har vi på Västanå teater utvecklat en egen berättarstil som märks och känns. Det ska vara tydligt att det är en uppsättning från Västanå oavsett vilken historia som berättas, säger Leif Stinnerbom, teaterchef och konstnärlig ledare för Västanå teater sedan tidigt 90-tal.

Riktigt bra teater
Västanå teater tar vara på det värmländska arvet och Selma Lagerlöfs berättelser används inte helt oväntat som grund för många produktioner. Även historiska myter och världsdramatik har sin plats på hemmascenen i Berättarladan i Sunne. Värdet av att hitta sin egen väg och få en möjlighet att berätta sin historia är något som Västanå teater vill förmedla genom riktigt bra teater.
Sommaren är teaterns högsäsong, då det spelas närmare 60 föreställningar i den vackra träladan, som passande nog kallas för Berättarladan, belägen strax utanför Sunne. Under 2019 färdigställdes ytterligare en scen i Berättarladan i form av det vinterbonade Loftet. Det blev startskottet för vintersäsongen, och med möjlighet att hålla produktioner på hemmaplan under hela året har Västanå teater i stort sett slutat med sina turneringar under vintern.
Under hösten och vintern 2019 har Västanå jul haft premiär, en unik musikalisk upplevelse som tar besökarna in i Värmlands hjärta. Ett liknande arrangemang planeras även för i år med Loftet som huvudscen. Men först ska vår- och sommarsäsongen ta plats med flera uppsättningar som Körkarlen på Stora scenen under sommaren och Bortbytingen som spelas som skolföreställning på Loftet redan nu i mars i regi av Leif Stinnerbom.
Utöver det ska även Västanå Teaters barn- och ungdomsverksamhet Unga Västanå sätta upp en nyskriven pjäs, Vargskogen, skriven och regisserad av Jimmy Meurling. Vargskogen spelas med nio föreställningar på Loftet under hela mars månad. Teaterns ambition är att spela för cirka 5000 barn och unga årligen i framtiden. 
Unga Västanå omfattar ett 70-tal teaterelever mellan 8 och 16 år, som deltar i kurser varje vecka i Sunne. Utöver det har Unga Västanå kurser och projekt ute på skolor inom Skapande skola samt några samarbetsprojekt med olika kommuner och kulturskolor i Värmland. Unga Västanås elever är också ofta med i Västanå Teaters sommarproduktioner. Detta är framtidens skådespelartalanger.

Skapar lokal och regional tillväxt
Antalet besökare är ungefär 500 per föreställning och dag under hela sommaren då högsäsongen pågår i Berättarladan. Att teatern har en direkt inverkan på näringslivets utveckling står klart sedan man en sommar för några år sedan valde att spela ett 30-tal föreställningar istället för som tidigare omkring ett 50-tal.
– Under en sommarmånad gick försäljningen i lokala butiker ner så drastiskt att ägarna hörde av sig till oss för att vädja om att vi skulle återgå till sedvanliga antalet föreställningar nästkommande år. Vi har nu utökat antalet föreställningar till ungefär 60 under hela sommaren, och nu tillkommer ju dessutom vinterns uppsättningar, berättar Leif Stinnerbom.
De flesta teaterbesökarna kommer inte från Värmland. De flesta kommer dock att övernatta en eller ett par nätter i regionen. Fler hotellnätter, restaurangbesök och shopping är inslag som regionens aktörer kan räkna med tack vare Västanå teaters närvaro. Nu kan man dessutom se fram emot ytterligare tillväxt då teatern fortsätter att satsa framåt.