Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

River gammalt och skapar nytt med T2

Skellefteå ska få en helt ny typ av industri- och teknikutbildning. Utbildningsansvarige Olov Hultdin från NPB Education uttrycker det som att man river det gamla och skapar något helt nytt från grunden.

– Med den nya trä- och teknikarenan, som fått namnet T2 Trä- och Teknikcollege Skellefteå, möter vi framtidens utbildningsbehov inom några av regionens viktigaste branscher, säger Olov Hultdin inledningsvis.
Hela Västerbotten och Skellefteå i synnerhet har gjort sig ett namn internationellt genom att vara som ett centrum för träbyggande i norra Europa. Trästaden Skellefteå kan stoltsera med många fina exempel på stora konstruktioner i trä och den regionala industrin levererar ständigt i prestigefyllda projekt. Trots det har intresset svalnat bland den yngre generationen och det är just detta som man söker ändra på med T2.
Alla människor tycker om att skapa något, förklarar Olov Hultdin. Som barn älskar vi att bygga med klossar, legobitar och andra byggsatser. Redan väldigt tidigt i livet värdesätter vi att få ta egna initiativ, möta utmaningar och testa vår problemlösningsförmåga. Allt detta erbjuder ett arbete inom trä-och teknikindustrin.
– Vår industri- och teknikutbildning möter nya behov inom industrin. Våra elever kommer att få vara med och konstruera de nya tillverkningsprocesserna som ska användas i framtiden. Det blir problemlösning på hög nivå i en ytterst högteknologisk miljö. Vi pratar om effektiv tillverkning – men med ett rejält mått av skapande och kreativitet.

Utbildningarna redan sökbara
Förutom gymnasieutbildningar kommer T2 att omfatta utbildningar inom den kommunala Vuxenutbildningen, högre utbildning samt uppdragsutbildning mot industrin.
– Vi ska fylla lokalerna med så mycket teknik vi bara kan. Vi ska med andra ord ha den senaste tekniken inom automatisering och robotteknik. Det handlar inte om att flytta en befintlig gymnasieutbildning utan om att riva allt gammalt och bygga något nytt. Det blir en ny pedagogik, nya intryck från massor av olika källor – inte minst industrin. Vi gör något som ingen annan har gjort tidigare, säger Olov Hultdin entusiastiskt.
T2 kommer att hålla öppet även om kvällarna, så att eleverna får en möjlighet att testa nya idéer. Det ska bli lite som ett laboratorium för morgondagens trä- och teknikindustri. Det kommer också att vara en blandning av ungdomar och vuxna genom att olika föreningar får en möjlighet att använda lokalerna.
– Att få en möjlighet att testa, utvärdera och utbyta idéer är en väldigt viktig process. Mycket av den nya pedagogiken ska kretsa kring det. Dessutom ska industriföretagen ha en skarp närvaro genom hela utbildningen. Jag tror att detta kommer att bli så uppmärksammat och populärt att det kommer att bli fler sökande än vad vi har plats för, avslutar Olov Hultdin med.
Gymnasieutbildningarna är sökbara redan nu och ska starta hösten 2017.