Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Robert Gustafsson vill ge tillbaka och lyfta Skaraborgsregionen

Skövde får mer uppmärksamhet sedan Robert Gustafsson instiftade kulturpriset och stipendiet Guldnyckeln i samarbete med kulturförvaltningen. Det är nu tredje året som Guldnyckeln ska delas ut och i linje med det påbörjas även ett nytt samverkansprojekt som ska lyfta fram nya talanger med anknytning till regionen.

Robert Gustafssons stipendium Guldnyckeln introducerades 2014, samma år som skådespelaren och komikern fyllde 50 år. Det råkade sammanfalla med att Sveriges äldsta kulturhus i Skövde också skulle fira ett halvt sekel, och Robert såg snabbt möjligheten att få ge något tillbaka till sin uppväxtort.
– Egentligen började det mycket tidigare – redan när jag skulle fylla 40 började jag fundera i de här banorna. Jag hade ett gigantiskt 40-årskalas på Berns som arrangerades och producerades av min agent Regina Hedman. Jag funderade mycket på hur det skulle gå att toppa det när jag skulle fylla 50, minns Robert.
Idén började växa fram hos Robert i samråd med Regina och det mynnade ut i att stipendiet Guldnyckeln instiftades. Att det skulle kallas för just Guldnyckeln har också sin symbolik i att Robert tillsammans med kompisen Niclas Jensen fick låna en tung nyckelknippa som öppnade möjligheter i kulturhusets alla verksamheter – något som banade väg för karriären vi känner Robert för. Som komikern, skådespelaren, Guldbaggevinnaren och Världens roligaste man (enligt svenska folket i Folktoppen 2006).
– Det är en annan tid nu om vi jämför med då jag växte upp i Skövde. I dagens mediebrus är det är svårt att få klapp på axeln. Det är tanken bakom stipendiet – att uppmuntra eldsjälar som är som vi var då, jag och Niclas. Vår tid var ett helt annat Sverige. Allt andades en enorm framtidstro. Vi fick förtroende och nycklar men var annars självgående och det gjorde att vi blev starka, men vi måste ge människor andra möjligheter idag eftersom vi lever i en annan tid.

Historien upprepar sig
Det var Katarina Strömgren Sandh, kulturchef i Skövde sedan drygt fyra år tillbaka, som var bland de första att få ta del av Roberts tankar om det nya stipendiet.
– Vi blev naturligtvis oerhört glada. Jag kände direkt när vi träffades för att prata om samarbetet att det stämde väl överens med stadens vision om att arbeta för kulturell bredd och spets, säger Katarina.
– Vi har pratat mycket om hur vi ska öppna nya möjligheter och göra kulturen mer tillgänglig. Det här rummet, Robert Gustafssons Kulturiet, som vi sitter i nu är tillägnat Robert och ska symbolisera det som gav möjligheten till unga talanger. Här finns scen och teknik. Och enligt grundkonceptet ger vi ungdomar förtroende att låna nyckeln.
– Vi sitter i min 50-årspresent, säger Robert och skrattar.
Första gången Guldnyckeln delades ut var det till Humorkollektivet Kass Humor, en grupp eldsjälar med egen specifik berättartradition. Därefter fick konstnären Moa Andersson Guldnyckeln 2015. Nomineringar för 2016 tas nu emot av kulturförvaltningen.

Nästa steg med Scenverkstan
Robert Gustafsson har för avsikt att förverkliga fler idéer tillsammans med kultur- och fritid i Skövde och har nyligen presenterat Scenverkstan. Det blir ett antal workshops för ungdomar mellan 13 – 21 år som vill utveckla sina talanger, det kan vara allt från stand-up till att framföra egna låtar. Efter en uttagningsprocess kommer 16 ungdomar att få gå vidare under coachning. Robert kommer själv att hålla i ett antal workshops.
– Att vi valt ett så pass brett åldersspann är tänkt som en symbolik att man möts över generationsgränserna. Vi får inte glömma att man lär sig av varandra. Inom teatern så upplever jag att man lyssnar både neråt och uppåt i åldrarna. Egentligen borde hela samhället lära av det, funderar Robert.
– Vi ser det här som ett unikt samarbete där mod, kraft och glädje mellan Robert som professionell skådespelare och kommunen som offentlig sektor. Det är något som vi verkligen är stolta över och sätter Skövde på Sverigekartan, tillägger Katarina Strömgren Sandh.

Inget bäst-före datum
Enligt Robert Gustafsson finns det inget bäst-före datum på samarbetet med Skövde kultur- och fritid.
– Jag vill se mer av det jag vuxit upp med, att man tar hand om de ideella krafter som finns i Skövde och resten av regionen.
Katarina håller med:
– Det människor gör här är oerhört bra och vi ska lyfta det mer och skapa ännu större förutsättningar. Vi ska möjliggöra för utveckling genom att satsa på kultur och fritid, det ger mervärde för alla som bor i och utanför Skövde och gör att man tycker det finns ett värde i att komma hit. Det bygger på kraften som finns här på plats.
– Vi har massor av idéer, fortsätter Robert. Vi ska prata ihop oss och se hur vi kan vidareutveckla dem tillsammans. Vi krokar arm och samverkar vilket Scenverkstan är ytterligare ett bevis på. Skövde gav mig möjligheter som jag kanske aldrig hade fått annars, sammanfattningsvis så är det också därför jag vill ge något tillbaka.